Dobra zupa z dyni

Dobra zupa z dyni

Dobrą zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów

Wypróbuj przepisy na zupę z dyni na mleku lub na ostro. Wegetarianie mogą przygotować zupę na mleku kokosowym. Wielbiciele imbiru także znajdą coś dla siebie.



Zupa z dyni na ostro



Zupę z dyni na ostro przygotujesz z:



  • 1 kg dyni,

  • 2-3 średnich ziemniaków,

  • 0,5 l bulionu warzywnego,

  • niewielkiego kawałka papryczki chili,

  • garści płatków migdałowych,

  • 100 ml śmietany kremówki,

  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżeczki soku z cytryny,

  • szczypty mielonej gałki muszkatołowej,

  • szczypty mielonego imbiru,

  • 1/4 łyżeczki cynamonu,

  • pieprzu,

  • soli.

Obierz dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Pokrój na kawałki i włóż do gorącego bulionu. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Razem z papryczką chili dodaj je do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i sól oraz pieprz do smaku. Wrzuć migdały na suchą i rozgrzaną patelnię i upraż je. Zmiksuj zupę na gładko i dodaj do niej śmietanę oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Podawaj zupę z prażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.



Zupa z dyni z mlekiem kokosowym



Zupę z dyni z mlekiem kokosowym zrobisz z następujących składników:



  • 1 dyni, około 1 kg,

  • 5 cm imbiru,

  • 1 cebuli,

  • 2-3 marchewek,

  • 1 małej puszki mleka kokosowego,

  • 1 litra bulionu warzywnego,

  • 2 łyżek masła,

  • sosu sojowego,

  • soku z cytryny,

  • soli,

  • pieprzu.

Dynię umyj i obierz, a potem pokrój ją w kostkę. Obierz imbir, marchewkę, cebulę i również pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj na nim warzywa aż staną się miękkie. Warzywa i sos, który powstał podczas ich smażenia, włóż do garnka i zalej bulionem. Wywar gotuj 20 minut. Zmiksuj zupę na gładko i dolej mleko kokosowe. Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny do smaku.



Zupa z dyni z imbirem i czosnkiem



Składniki potrzebne do przygotowania zupy z dyni z imbirem i czosnkiem to:



  • 1 dynia ok. 1 kg,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 6 cm kawałek imbiru,

  • 1 duża cebula,

  • 1 litr bulionu warzywnego,

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,

  • 3 łyżki masła,

  • 2 łyżki orzeszków pinii,

  • 1 łyżka oliwy,

  • sól,

  • pieprz.

Podgrzej oliwę i masło w garnku. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Podsmażaj je aż cebula się zeszkli, a pozostałe składniki zaczną pachnieć. Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie dorzuć ją do wywaru. Zalej go bulionem i dodaj przyprawy.Gotuj do miękkości i zmiksuj na gładko.



Zupa z dyni na mleku



Aby zrobić zupę z dyni na mleku przygotuj:



  • 1 kg dyni,

  • 1 l mleka,

  • pieprz,

  • sól,

  • 1 łyżeczkę cukru.

Obierz dynię i usuń z niej pestki. Pokrój warzywo w kostkę. Zalej je 1 szklanką wrzątku i gotuj aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Posól i zmiksuj dynię. Zagrzej mleko i zalej nim ugotowaną dynię. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość zagotuj.