Ile gotować jajko na miękko i na twardo?

Ile gotować jajko na miękko i na twardo?

Gotowanie jajek niby nic trudnego, ale jednak okazuje się, że czynność przysparza wiele problemów. Jak i ile gotować idealne jajka na twardo i na miękko. Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania i jak obierać jajka, by skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia białka.



Jak gotować jajka?



Postępuj według następujących wskazówek:



Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Wlej wodę do garnka i posól ją (garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego). Włóż jajka przy pomocy łyżki. Włącz kuchenkę na średnią moc grzania i gotuj jajka. Od momentu zagotowania się wody odczekaj tyle minut ile potrzebują. Zalej jajka zimną wodą. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania. Po paru minutach wyjmij jajka z garnka. Obierz jajka.



Ile czasu gotować jajka?



Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. W zależności od długości gotowania możemy uzyskać jajko ugotowane na twardo, miękko lub półmiękko. Jajka na miękko gotuj od 2 do 4 minut, na twardo od 8 do 10 minut, na półmiękko ok. 6 minut.