Jak gotować bób?

Jak gotować bób?

Sezon na bób zbliża się wielkimi krokami.

Żywo zielone nasiona są doskonałą przekąską, a także dodatkiem do sałatki i obiadu. Zastanawiasz się, jak gotować bób, by był zawsze miękki? To wcale nie jest takie trudne.



Jak gotowac bób?



Zanim zaczniesz gotować bób, należy przepłukać jego nasiona pod bieżącą wodą. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha w trakcie gotowania. Jeśli kupione nasiona były zapakowane w worek foliowy można przepłukać je dwu- lub trzykrotnie. Przed gotowaniem nie ma potrzeby obierania bobu. Łupkę znacznie łatwiej ściągnąć po ugotowaniu.



Aby bób dobrze się ugotował w garnku powinno być dwa razy więcej wody niż nasion.



Bób należy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na dużym ogniu. W zupełności wystarczy 1 płaska łyżeczka na 1 kg nasion. Do wody można dodać również inne przyprawy takie jak czosnek, pieprz, lubczyk czy czarnuszka. Są też zwolennicy dodawania do starszych nasion 1 łyżeczki cukru, aby smakiem przypominał młody, słodki bób, jednak nie jest to konieczne.



Podczas gotowania bobu mrożonego postępowanie jest takie samo, jak w przypadku świeżego.



Jak długo gotować bób?



Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości bobu. Młode nasiona o miękkiej łupce wystarczy gotować do  15 minut. Można je jeść razem z miękką łupką. Im mniejsze nasiona tym krótszy czas gotowania. Małym nasionom wystarczą nawet 3-4 minuty we wrzątku. Wszystko zależy od preferowanej konsystencji. Nie brakuje amatorów jedzenia młodego bobu bez gotowania.



W przypadku większych nasion o twardej łupce konieczne jest wydłużenie czasu gotowania do 25-30 minut. Mimo dłuższego czasu gotowania taki bób najlepiej obrać przed zjedzeniem.



Nasiona mrożonego bobu z kolei potrzebują najczęściej około 15-20 minut. 



Niezależnie, czy gotujesz świeży, czy mrożony bob, aby określić jego konsystencję i pozostały czas przygotowania najlepiej spróbować jednego z ziaren, najlepiej największego.