Jak gotować soczewicę?

Jak gotować soczewicę?

Rośliny strączkowe są cennym produktem w diecie, będącym wyjątkowo bogatym źródłem białka. Spośród suchych nasion roślin strączkowych na dużą uwagę zasługuje soczewica, która ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Jest bardzo bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego.To wszystko sprawia, że soczewica coraz częściej wpisuje się w podstawę codziennego jadłospisu.



Rodzaje soczewicy





  • Czerwona soczewica to pozbawiona łuski soczewica brązowa. Jest bardzo smaczna i delikatna. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, gulaszu, dań jednogarnkowych, pasztetów wegetariańskich. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Jak gotować czerwoną soczewicę? Należy wypłukać ją na sicie i dodać do gotującej się zupy. Czas gotowania soczewicy czerwonej nie powinien przekraczać 15 minut. Aby ugotować czerwoną soczewicę na sypko dodaj do gotującej się soczewicy 1 łyżkę oliwy. Od zagotowania trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. 




  • Brązowa soczewica charakteryzuje się mocniejszym smakiem. Jest doskonałym składnikiem pasztetów, dań jednogarnkowych, sałatek. Gotuje się dłużej niż czerwona odmiana. Wymaga gotowania ok. 40-50 minut.




  • Zielona soczewica charakteryzuje się delikatnym smakiem, zachowuje kształt i nie rozpada się tak łatwo podczas gotowania jak soczewica czerwona. Sprawdzi się jako składnik pasztetów, sałatek, farszu do pierogów czy pasztecików. Zieloną soczewicę gotuj ok. 15-20 minut.