Jak grillować mięso, a jak warzywa?

Jak grillować mięso, a jak warzywa?

Sezon grillowy w pełni. Słoneczna pogoda i wysoka temperatura sprzyjają spędzaniu czasu wolnego na świeżym powietrzu. Grill to doskonała okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jedyny dylemat jaki pozostaje to co i jak grillować. Zastanawiasz się ja

Jak grillować mięso?



Aby mięso przygotowane na grillu świetnie smakowało warto je wcześniej zamarynować. Dotyczy to wszystkich rodzajów mies. Podczas grillowania co jakiś czas obracaj je, by temperatura rozchodziła się równomiernie. Czas grillowania zależy od wybranego kawałka i rodzaju mięsa. Decydując się na mięso z kością np. skrzydełka lub pałeczki czas grillowania będzie dłuższy. Mięso przy kości będzie potrzebowało więcej czasu.



Czas grillowania zależy od grubości kawałka mięsa. Kotlety lub cienkie burgery drobiowe i wołowe wystarczy grillować przez około 3 minuty na stronę. Szaszłyki będą gotowe po około 12-15 minutach. Grubsze kawałki wieprzowiny i wołowiny np. karkówka będą potrzebowały około 6-7 minut na stronę oraz kilku minut grillowania pośredniego. Grillowanie pośrednie polega na zawinięciu mięsa w folię i odłożeniu na bok rusztu, by nie znajdowało się w bezpośrednim żarze. Dzięki temu mięso będzie soczyste.



Krewetki i ryby



Coraz więcej osób przygotowuje krewetki na grillu. Wystarczą 1-2 minuty z każdej strony i  gotowe. Doskonale pasują do sałat z nowalijkami. Aby sprawnie ugrillować krewetki, najlepiej nabić je na szpikulce do szaszłyków. Szybciej je obrócisz niż robiąc to pojedynczo. Dzięki temu unikniesz zbyt długiego grillowania i zmiany konsystencji mięsa.



Filety rybne można łatwo i szybko przyrządzić na grillu. W przypadku większości rodzajów ryb wystarczą zaledwie 3 minuty na stronę. Podobnie jak w przypadku mięs z kośćmi, grillowanie całych ryb będzie wymagało więcej czasu. W zależności od wielkości ryby zajmie to 15-20 minut. Pamiętaj, by ryby układać skórą do dołu. Dzięki temu nie będą się rozpadać.



W przypadku układania mięs na grillu pamiętaj o tackach aluminiowych. Zapobiegają one spaleniu się mięsa z zewnątrz i ułatwiają równomierne usmażenie mięsa. Dodatkowo zbierają tłuszcz wytapiający się z mięsa. Tłuszcz kapiący na rozżarzony węgiel lub brykiet przyspiesza proces powstawania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Udowodniono, że działają one toksycznie i kancerogennie. Czy to znaczy, że należy zrezygnować z grillowania mięsa?  Nie, o ile użyjesz tacek i nie spalisz mięsa na czarno. Warto zwrócić uwagę, by mięso podawane dzieciom było w całości wysmażone, ale nie miało przypalonych miejsc.



Jak grillować warzywa?



Grillowane warzywa są doskonałym dodatkiem do przyrządzonych w ten sam sposób mięs. W przypadku warzyw nie ma potrzeby stosowania tacek. Jakie warzywa grillować? Najlepiej wybrać bakłażana, cukinię, pieczarki, paprykę, cebulę, szparagi, kukurydzę, ziemniaki, bataty, dynię, buraki.



Sześć pierwszych warzyw doskonale nadaje się do przygotowania szaszłyków, zarówno tych wyłącznie warzywnych, jak i z dodatkiem mięs i owoców morza. Krewetki doskonale komponują się ze szparagami, cukinią, dynią czy bakłażanem. Drób doskonale będzie smakował z cebulą i pieczarkami. Warzywa można grillować samodzielnie lub w postaci plastrów - najsmaczniejsze będą ziemniaki, buraki, bataty, pieczarki, cukinia, bakłażan oraz kukurydza. Delikatnym warzywom wystarczy około 5 minut z każdej strony by były gotowe. W przypadku warzyw korzeniowych oraz kukurydzy konieczny jest dłuższy czas grillowania. Od 20 do 45 minut w zależności od wielkości kawałków. Warzywa na grilla można również faszerować. Do tego najlepiej nadają się ziemniaki, papryka, cukinia oraz bakłażan. W przypadku faszerowanego ziemniaka, aby skrócić czas grillowania można go wcześniej podgotować.