Jak obrać i pokroić granat?

Jak obrać i pokroić granat?

Granat to owoc granatowca, krzewu rosnącego na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego. W owocach granatu znajdziemy dużo witamin i minerałów: witaminę C, K, błonnik, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sód.



Granat w kuchni



Nasiona granatu charakteryzują się słodkim, a jednocześnie lekko kwaśnym smakiem. Wykorzystywane są w wielu kuchniach świata, a to dlatego że są składnikiem uniwersalnym, który nadaje charakteru wielu potrawom. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych deserów (ciast, tart, puddingów) oraz odżywczych koktajli. Będzie doskonałym składnikiem porannej owsianki czy sałatek owocowych.



Jak obrać i kroić granat?



Owoc granatu wypełniony jest słodkimi, soczystymi nasionami otoczonymi twardą łupiną. To czerwone nasiona nadają się do jedzenia, ale nie wszyscy wiedzą jednak w jaki sposób wydobyć je z twardej skórki. Na szczęście, to nic trudnego.



Umyty i osuszony owoc połóż na desce do krojenia. Przekrój ostrym nożem w poprzek przez środek. Teraz wystarczy połówkę granatu pochylić nad miską, przekrojoną stroną do środka. Uderzaj w druga stronę owocu np. drewnianą łyżką, aż pestki wypadną do miski. Resztę pestek i miąższu można wydobyć za pomocą łyżki. Innym sposobem jest odkrojenie nożem górnej części owocu (tyle, aby po przecięciu było widać czerwone ziarenka). Teraz pociągnij granat za wybraną część łupiny, aby ją oderwać. Dzięki temu w prosty sposób oddzielisz ziarenka od niejadalnej błonki. Postaw miseczkę i wepchnij zewnętrzną skórkę granatu do środka równocześnie wypychając nasiona na zewnątrz. Nasiona powinny łatwo się oddzielić od białych błonek.