Jak poprawnie smażyć ryby na patelni?

Jak poprawnie smażyć ryby na patelni?

Co musisz wiedzieć, by przygotować smaczną rybę?

Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej jednak lądują na patelni. Ryby smażone mają pyszną chrupiącą, złotą skórkę i delikatne mięso. Aby ryba smakowała doskonale trzeba właściwie ją przygotować i usmażyć na odpowiednim tłuszczu oraz w określonym czasie.



Jak przygotować rybę?



Ryby mrożone rozmróź i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Świeżą rybę należy wypatroszyć i pozbawić łuski. Dobrze oczyszczoną rybę osusz ręcznikiem papierowym. Trikiem, często stosowanym przed smażeniem, jest obfite skrapianie ryby sokiem z cytryny, dzięki czemu nie czuć mocnego zapachu, a mięso po usmażeniu staje się bardziej kruche. Innym sposobem na zniwelowanie charakterystycznego zapachu jest moczenie ryby przez kilka godzin w mleku. Porcje ryby możesz panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Panierkę można wzbogacić o aromatyczne przyprawy - mieloną paprykę czy kurkumę lub tarty parmezan. Postaraj się, by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie mocno tłuszczem.



Na czym smażyć?



Ryby smaż na oleju lub maśle klarowanym. Najlepszy będzie olej rzepakowy. Jest chyba najbardziej popularnym, jednocześnie jednym z najlepszych do smażenia (tylko krótkotrwałego). Posiada neutralny smak, dlatego nie determinuje smaku potrawy. Masło klarowane nie pali się w wysokich temperaturach i nadaje rybie maślany aromat. Ryby należy zawsze smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aby nie przywarły do patelni. Przygotowaną rybę smaż na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach. Jeśli przygotowujesz więcej ryby, pamiętaj aby nie układać ich zbyt ciasno na patelni, bo nie usmażą się równomiernie.