Jak prawidłowo jeść kraba?

Jak prawidłowo jeść kraba?

Krab to danie egzotyczne i intrygujące.

Jednak problemem może być prawidłowe obieranie i jedzenie. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się to wyzwaniem, jednak wystarczy znać kilka prostych zasad, by móc w pełni cieszyć się jego smakiem.



Narzędzia



Jedzenie kraba wymaga odpowiednich akcesoriów. Przygotuj szczypce do kraba, ostry nóż, szpatułkę lub dwuzębny widelec, talerz na który będziesz odkładać czyste mięso i wodę z cytryną do umycia rąk. Warto także zadbać, by na stole pojawiła się miseczka na skorupę kraba i ręcznik.



Kleszcze



Zacznij od przekrojenia kraba na pół, co znacznie ułatwi Ci jego obieranie. Kolejnym krokiem będzie oderwanie kleszczy. Najłatwiej zrobić to za pomocą szczypiec. W kleszczach zawarte jest najsmaczniejsze mięso. Są dwa sposoby jego wydostania: możesz całe wyjąć widelcem lub część wyssać, a resztę zjeść widelcem lub szpatułką.



Nogi



Oddziel nogi od tułowia. By wydobyć z nich mięso, musisz zmiażdżyć skorupę, najlepiej za pomocą szczypiec. Mięso wyssij lub wydłub widelcem.



Tułów



Ostrym nożem przekrój tułów kraba na pół. Widelcem lub szpatułką wyskrob mięso. Nie zdziw się jeśli mięso będzie zimne, gdyż właśnie takie smakuje najlepiej i w ten sposób jest podawane. Oczyść mięso ze wszystkich chrząstek, blaszek i skrzeli. W końcowej części pancerza mięso powinno mieć brązowy kolor. Oddziel je od białego mięsa i połóż na oddzielnym talerzykach. Po wyciągnięciu całego mięsa, umyj ręce w wodzie z cytryną.



Mięso kraba najlepiej podawaj skropione odrobiną soku z cytryny, na kromce chleba lub w toście. Możesz także udekorować go odrobiną majonezu.