Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinak?

Coraz mniej osób kojarzy szpinak z przedszkolnym koszmarem.

Na szczęście jest wiele przepisów na dania z wykorzystaniem tego zielonego warzywa, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale również pobudzają nasze kubki smakowe. Świeże liście szpinaku doskonale smakują zarówno na surowo, jak i poddane obróbce termicznej.



Liście szpinaku są w kuchni bardzo uniwersalne. Z powodzeniem możesz wykorzystać je do przygotowania kanapek,  sałatek, koktajli, naleśników, zup, makaronów, zapiekanek, surówek, tart, pierogów czy jako wszelkiego rodzaju farsze. Szpinak dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, rybami i owocami morza,  nabiałem, tofu czy nasionami roślin strączkowych. Liście szpinaku są delikatne i niestety szybko tracą kolor, smak i jędrność. Z tego względu warto je przetwarzać. Najlepszym sposobem jest mrożenie szpinaku. W ten sposób można na dłużej zachować jego smak oraz wartości odżywcze. Niska temperatura zabezpieczenia witaminy przed utlenianiem.



Jak doprawić szpinak?



Dla wielu szpinak nieodłącznie idzie w parze z czosnkiem. Jednak nie każde danie z wykorzystaniem zielonych listków musi oznaczać dodawanie do niego kilku ząbków czosnku. Smak szpinaku doskonale podkreśla również kurkuma. Jej smak jest znacznie mniej dominujący i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami dania. W przypadku wykorzystania kurkumy warto pamiętać o dodaniu pieprzu. Nie tylko wzbogaci smak dania, ale i wzmocni smak kurkumy oraz jej właściwości antyoksydacyjne. W przypadku dodawania przypraw do mrożonego szpinaku warto opisać woreczki, by przypadkiem nie wykorzystać go do koktajlu.



Jak mrozić szpinak?



Podczas przechowywania delikatne liście szpinaku mogą szybko zwiędnąć i pomarszczyć się. Z kolei trzymane w lodówce od wilgoci mogą zrobić się mokre i jeszcze szybciej zgnić lub spleśnieć. Aby temu zapobiec, możesz zamrozić szpinak. Jednak nie wystarczy włożyć świeże liście do woreczka. Tak zamrożony szpinak może stracić kolor i smak nawet po krótkim przechowywaniu w ujemnych temperaturach. Jak w takim razie się do tego zabrać?



Należy wcześniej zblanszować umyte i oczyszczone liście. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Zanurzać liście w gotującej się wodzie na 30 sekund lub przełożyć je na durszlak i przelać wrzątkiem z czajnika lub garnka. Tak przygotowany szpinak po przestudzeniu nadaje się do mrożenia. Jeśli wsadzisz go do woreczka lub pojemnika w całości, możesz mieć później problem z oddzieleniem potrzebnych porcji. Aby tego uniknąć, przełóż szpinak do foremek do lodu lub do silikonowych foremek na babeczki. Dzięki temu otrzymasz kostki podobne do brykietu dostępnego w sklepach. Ułatwi ci to odmierzenie odpowiedniej ilości szpinaku do koktajlu, zupy lub obiadu. Aby lepiej wykorzystać przestrzeń i nie zajmować całego zamrażalnika, przełóż uformowane kostki do woreczka.



Mrożenie szpinaku to doskonały sposób na wydłużenie jego trwałości. Nie tylko pozwala zachować witaminy i składniki mineralne, ale również smak i aromat.