Jak suszyć pomidory i nie tylko

Jak suszyć pomidory i nie tylko

Suszenie pozwala zachować smak i aromat pomidorów. Wydłuża ich trwałość i zapobiega zepsuciu. Dzięki temu nawet niewielki dodatek suszonych pomidorów do dania wzbogaca smak całości. Suszenie sprawdza się także w przypadku innych produktów spożywczych na przykład ziół czy grzybów. Jakie inne produkty można jeszcze suszyć?



Jak suszyć pomidory?



Zanim przystąpisz do suszenia pomidorów musisz wybrać odpowiednie warzywa. Pomidory powinny być w pełni dojrzałe i mięsiste. Najlepsze odmiany do suszenia to Lima i rzymskie. Przed suszeniem należy je umyć, osuszyć i pokroić na połówki. W przypadku dużych pomidorów można pokroić je w plastry. Do suszenia można przeznaczyć również pomidorki koktajlowe.



Są trzy metody suszenia pomidorów: na słońcu, w piekarniku oraz w suszarce. Najkorzystniejsze pod względem zachowania witamin i składników mineralnych jest suszenie na słońcu. Przygotowane pomidory należy rozłożyć na płasko i umieścić w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu. Bardzo ważne jest, aby zabezpieczyć pomidory przed zanieczyszczeniami, owadami i ptakami. Można w tym celu wykorzystać moskitierę lub gazę, jednak nie powinna ona dotykać wyłożonych pomidorów. Podczas suszenia należy codziennie sprawdzać wygląd i stopień wysuszenia pomidorów.



Podczas suszenia pomidorów w piekarniku najlepiej wyłożyć je na siatce lub ruszcie. Dzięki temu ciepło będzie docierało równomiernie z każdej strony, a pomidory szybciej się wysuszą. Podczas suszenia warto ustawić termoobieg, by powietrze krążyło wokół pomidorów. Aby uniknąć osadzania się pary lub wilgoci otwórz delikatnie drzwiczki piekarnika. W zależności od wielkości pomidorów czas suszenia będzie wynosił od 5-10 godzin. Z tego względu po upływie 4 godzin sprawdzaj co jakiś czas stan pomidorów. Gdy do suszenia wykorzystywana jest blaszka zamiast rusztu, to po upływie 4 godzin pomidory należy odwrócić. Utrzymując temperaturę około 60-70 stopni, unikniesz przypalenia pomidorów.



Jak suszyć grzyby?



Wiele osób kojarzy grzyby wiszące na nitce w kuchni. Ze względu na wilgoć panującą w kuchni podczas gotowania nie jest to najlepszy pomysł. Grzyby na nitce można zawiesić w słonecznym miejscu, gdzie promienie słońca oraz wiatr je wysuszą. Innym babcinym sposobem jest suszenie grzybów na kaloryferze. Ułóż je na papierze śniadaniowym delikatnie ponakłuwanym wykałaczką, tak by się nie stykały. W obu sposobach warto osłonić grzyby gazą, by uniemożliwić szkodnikom dostęp do nich.



Dla osób mniej cierpliwych, które chcą przyspieszyć proces suszenia pozostaje piekarnik. Tak samo jak w przypadku pomidorów należy pokroić je na kawałki o zbliżonej wielkości oraz wyłożyć na siatce lub ruszcie, co umożliwi dostęp ciepłego powietrza z każdej strony. Dodatkowo cyrkulację powietrza ułatwi ustawienie termoobiegu wraz z grzaniem. Grzyby najlepiej suszyć w temperaturze 40-50 stopni przy uchylonych drzwiczkach, by para nie skraplała się na ściankach piekarnika. Grzyby należy co jakiś czas kontrolować by się się nie przesuszyły lub nie przypaliły. Najszybszym i dającym powtarzalne rezultaty sposobem na suszenie jest umieszczenie grzybów w specjalnej suszarce.



Jak suszyć zioła?



Lubisz smak ziół w potrawach? Świeże zioła bez wątpienia wzbogacają smak potraw, ale z powodzeniem można zastąpić je suszonymi. Te suszone można przechowywać znacznie dłużej bez utraty smaku i aromatu. Jednak nie musisz ich kupować w sklepie. Tak jak inne produkty, zioła również można ususzyć w warunkach domowych. Zerwane zielone gałązki po połączeniu w pęczki trzeba zawiesić w suchym i przewiewnym miejscum, np. na strychu lub w piwnicy. Jeśli nie masz warunków do suszenia ziół w mieszkaniu lub domu, możesz wysuszyć je w piekarniku.  Po oderwaniu listków od łodyżek należy ułożyć je równomiernie na ruszcie lub blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostałe czynności są identyczne z tymi podanymi podczas suszenia pomidorów. Liście ziół można również suszyć bez piekarnika rozłożone na płasko w suchym i ciemnym miejscu, jednak należy sprawdzać codziennie czy nie pleśnieją.



Jak suszyć owoce?



Owoce można suszyć podobnie jak pomidory: na słońcu, w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców. Z powodzeniem możesz suszyć jabłka, gruszki, morele, banany, śliwki.



Przed suszeniem należy usunąć z nich pestki lub gniazda nasienne. W przypadku jasnych owoców, jak jabłka, gruszki, banany część osób skrapia je sokiem z cytryny, by zapobiec ciemnieniu. Jednak podczas suszenia skropione owoce robią się lepkie i nierównomiernie się suszą. Dobrym sposobem na zapobieganie ciemnieniu owoców jest blanszowanie. Po osuszeniu z nadmiaru wody można od razu przystąpić do właściwego suszenia. Po tym zabiegu owoce powinny zachować jasny kolor nawet po suszeniu.



Jeśli nie masz czasu na długie suszenie i doglądanie owoców w piekarniku, wybierz suszarkę do owoców, która znacząco skraca czas suszenia.