Jak suszyć zioła?

 Jak suszyć zioła?

Chyba nikt nie wyobraża sobie kuchni bez żadnych ziół. Doskonale wzbogacają smak potraw. Przyprawy z suszonych ziół dodają niezwykłego aromatu, raz dorzucisz do swoich potraw a będziesz robić już tak zawsze. W sezonie korzystamy przede wszystkim ze świeżych ziół. Niestety w okresie jesienno-zimowym nasze ziołowe zakątki podupadają. Aby dłużej korzystać z własnych ziół wystarczy je utrwalić np. poprzez suszenie.



Jak prawidłowo suszyć zioła w domu?



Oto kilka praktycznych wskazówek i metod suszenia.





  • Nożyczkami obcinaj pojedyncze gałązki. W przypadku bazylii, szałwii i mięty można zrywać pojedyncze listki.




  • Jeśli zbierane zioła rosną z dala od zanieczyszczeń, wtedy nie trzeba ich myć. Wystarczy tylko ostrożnie nimi potrząsnąć, aby wypadły drobne owady. Rośliny zakurzone czy pobrudzone ziemią trzeba po zerwaniu dokładnie opłukaj pod delikatnym strumieniem wody i ostrożnie osusz papierowymi ręcznikami.




  • Zioła należy suszyć jak najszybciej po ich zebraniu, możliwie jak najkrócej. Zioła można związać sznurkiem w małe pęczki i powiesić w przewiewnym, zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych (działanie promieni słonecznych powoduje, że tracą swoją barwę, wartości smakowe).




  • Zioła można także suszyć w elektrycznej suszarce z nawiewem, przeznaczonej do suszenia owoców i grzybów.




  • Dobrze wysuszone zioła powinny mieć naturalną barwę, a liście powinny się kruszyć.Takie zioła rozdrobnij w moździerzu albo za pomocą palców. Przesyp do wcześniej opisanych słoiczków.