Jak szybko obrać kalmary?

Jak szybko obrać kalmary?

Kalmary to owoce Morza Śródziemnego, które na całym świecie uznawane są jako ceniony afrodyzjak.

Świetnie sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy dodatek do sałatek. Sposobów ich przyrządzenia jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak nawet najbardziej wyrafinowany przepis trzeba zacząć od obierania.



Odnóża odetnij tuż przy oczach. Uważaj jednak, by nie naciąć wypełnionych atramentem oczu. Pomiędzy odnóżami znajduje się otwór gębowy, który należy usunąć. Na zakończeniu tułowia znajduje się jadalnych 10 nóg. Pomiędzy nimi znajduje się otwór gębowy, który należy usunąć.



Z ramion możesz zerwać przyssawki i skórę, choć nie jest to konieczne.



Kolejnym krokiem jest usunięcie szkieletu. Szkielet kalmara przypomina „plastikowy” patyczek, który wystarczy wyjąć. Następnie wyciągnij z tuby cały tułów. Palcem sprawdź czy tuba jest pusta. Z tuby trzeba także zdjąć zewnętrzną, filetową skórkę. Kalmary łatwo jest wywinąć na drugą stronę, dzięki czemu sprawdzisz czy tuba jest dokładnie oczyszczona.



Jeśli tuba z zewnątrz pozbawiona jest filetowej skórki, to znak że jest czysta. Jeśli napełnisz tubę wodą i zauważysz, że woda wycieka na zewnątrz przez jej czubek, to możesz być pewny, że nie ma w niej już żadnych błonek.