Jak wybrać mięso na burgery?

Jak wybrać mięso na burgery?

Burgery to niezwykle popularne i smaczne danie. Z łatwością można przygotować je również w domu. Najważniejszym składnikiem burgera jest mięso. Odpowiednio dobrane sprawi, że burger będzie smakował wyjątkowo. Nieodpowiednio dobranego mięsa nie uratują nawet najwyższej jakości dodatki oraz sosy.



Jak wybrać mięso na burgery?



Przede wszystkim mięso powinno być świeże i najwyższej jakości. Gwarantuje to nie tylko doskonały smak, ale również bezpieczeństwo. Dodatkowo, aby mieć pewność jakiej jakości oraz z której części tuszy mięso zostanie wykorzystane do zrobienia burgerów, najlepiej wybrać mięso w kawałku, a następnie samodzielnie je zmielić. Coraz więcej sklepów umożliwia mielenie mięsa na miejscu w sklepie podczas zakupów, dzięki temu nie trzeba mieć maszynki w domu. Nie obawiaj się tłuszczu na mięsie. Jest on nośnikiem smaków i aromatów, dzięki czemu gotowy burger będzie lepiej smakował. Oczywiście nie znaczy to, że należy wybierać tłuste kawałki mięsa, jednak takie z niewielkim przerostem jak np. antrykot.



Z jakiego mięsa przygotować burgery?



Burgery większości kojarzą się z wołowiną. Jeśli zdecydujesz się na zrobienie burgerów z wołowiny możesz wybrać udziec wołowy, antrykot, łopatkę i rostbef. Są to wysokiej jakości części tuszy wołowej. Burgery można przygotować z jednego rodzaju mięsa lub z ich połączenia. Przygotowany z nich burger będzie mial wyjątkowy smak i będzie wymagał zaledwie kilku minut smażenia.



Mięso wołowe można również połączyć z mięsem wieprzowym. Najlepszym wyborem będzie łopatka wieprzowa lub szynka. Dodatek wieprzowiny może ułatwić połączenie się mięsa i ułatwić utrzymanie soczystości mięsa w przypadku zbyt długiego smażenia.



Burgery można z powodzeniem przygotować również z drobiu. Zarówno z kurczaka, jak i indyka. Należy jednak pamiętać, że są to chude gatunki mięsa i smażenie może wiązać się z nadmiernym wysuszeniem mięsa.



Ciekawą alternatywą są również burgery przygotowane z ryb - tak zwane fishburgery. Do ich przygotowania wykorzystuje się najczęściej mięso ryb takich jak dorsz, sola, miruna oraz tuńczyk.