Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfiksem, a jak z agarem?

Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfiksem, a jak z agarem?

Sezon na truskawki jest bardzo krótki. Jego długość w głównej mierze zależy od pogody. Dlatego, aby cieszyć się smakiem truskawek nawet zimą, warto przygotować przetwory. Jednym z chętniej przygotowywanych i jedzonych jest właśnie dżem truskawkowy. Jest o

Jak zrobić dżem truskawkowy?



Wbrew pozorom zrobienie domowego dżemu nie jest trudne. Podstawą dobrego dżemu truskawkowego są dojrzałe owoce. Jeśli zrobisz go z niedojrzałych lub nadpsutych owoców będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. W zależności od wielkości owoców możesz zrobić dżem z całych lub pokrojonych truskawek. Jeśli lubisz kawałki owoców w dżemie, możesz część pokroić, a część dodać w całości. Obrane owoce gotuje się z dodatkiem wody i cukru, aż do zgęstnienia. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji i ściągnięciu garnka z dżemem z ognia warto dodać do niego kwasek cytrynowy. Pozwoli to na dłużej zachować intensywną barwę dżemu. Cukier jest jednym z naturalnych konserwantów, dlatego dżemy z jego dodatkiem nie muszą być pasteryzowane.



Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfiksem?



Nazw może być wiele żelfix, dżemix, cukier żelujący - wszystkie mają jeden cel - ułatwić przygotowanie dżemu poprzez przyspieszenie uzyskania pożądanej żelowej konsystencji dżemu. Powstają w wyniku połączenia cukru z żelatyną lub pektyną. Dodatkowo na opakowaniu najczęściej podana jest ilość cukru jaką należy dodać do owoców podczas gotowania. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie dżemu, możesz drobno pokroić truskawki przed podgrzewaniem.



Jak zrobić dżem truskawkowy z agarem?



Jeśli chcesz przygotować dżem truskawkowy bez żelfiksu agar-agar będzie doskonałą alternatywą. W porównaniu do wyżej wymienionych jest pozyskiwany z wodorostów i może być spożywany przez osoby na diecie roślinnej. Co w przypadku wyżej wymienionych produktów z dodatkiem żelatyny nie jest możliwe. W przypadku dżemu z agarem owoce podgrzewa się wyłącznie z dodatkiem wody i cukru. Agar dodawany jest już po zdjęciu owoców z ognia.



Jak zrobić dżem z pektyną?



W części owoców m.in w jabłkach, porzeczkach,borówkach czy pigwie występują związki zwane pektynami. Mają one właściwości żelujące niezbędne do otrzymania dżemu. Dodatek miąższu owoców do truskawek umożliwi otrzymanie dżemu bez konieczności stosowania innych dodatków żelujących. Jednocześnie dzięki naturalnej słodyczy np. jabłek można zmniejszyć ilość dodawanego cukru.



Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru?



Mogłoby się wydawać, że cukier jest nieodłącznym składnikiem dżemu. Jednak z powodzeniem można przygotować pyszny dżem bez dodatku cukru! Najłatwiejszym sposobem jest zamiana cukru na ksylitol. Innym sposobem jest przygotowanie dżemu wyłącznie z owoców z dodatkiem pektyny. Najdłuższy w przygotowaniu będzie dżem z samych owoców bez dodatku cukru i pektyny. Owoce należy gotować do osiągnięcia pożądanej konsystencji, co może zająć kilka godzin. Dżem bez dodatku cukru koniecznie trzeba pasteryzować.