Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta?

Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta?

Dla wielu miłośników ciast kruszonka jest perfekcyjnym zwieńczeniem słodkiego wypieku. Równie duże grono zwolenników mają owoce zapiekane pod kruszonką. Prosty, ale niezwykle smaczny deser. Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta i deserów?



Kruszonka – jakie proporcje składników?



Jednym z największych problemów jest dobór odpowiednich proporcji składników. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kruszonka będzie zbyt sypka. Z kolei zbyt duża ilość masła sprawi, że całość będzie zbyt tłusta i rozmokła.  Uniwersalny przepis zakłada następujące proporcje: 2 jednostki mąki, 2 jednostki tłuszczu oraz 1 jednostkę cukru. W tym przypadku konieczna jest znajomość jednostek, tym bardziej, że odpowiadają im różne gramatury.



Idealną kruszonkę przygotujesz łącząc 200 g mąki pszennej z 100 g masła/margaryny/oleju oraz 100 g cukru pudru. Przed przygotowaniem kruszonki mąkę i ciasto możesz przesiać przez sitko. Wykorzystując masło lub margarynę należy pamiętać, że powinny mieć temperaturę pokojową.



Kruszonka przygotowana z podanych proporcji doskonale nadaje się do ciast, drożdżówek i zapiekanych owoców.



Nietypowe kruszonki



Najprostszą modyfikacją kruszonki jest dodanie do niej kakao. Aby nie zaburzyć proporcji dodatek kakao powinien wynosić 1 łyżeczkę na 1 szklankę mąki (250 ml). Do kruszonki możesz dodać również niewielką ilośc cynamonu. Doskonale będzie nadawała się do deserów z jabłkami.



Osoby przestrzegające diety bezglutenowej również mogą rozkoszować się deserami z kruszonką.  Rozwiązaniem jest bezglutenowa kruszonka kokosowa - wystarczy mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową. Proporcje składników pozostają niezmienne i są takie same jak w bazowym przepisie. Nie tylko mąkę możesz wykorzystać do przygotowania kruszonki. Równie dobrze sprawdzą się płatki owsiane lub herbatniki. W przypadku płatków możesz połączyć je z cukrem/syropem klonowym, olejem i sokiem z cytryny. Do pokruszonych herbatników wystarczy dodać taką samą gramaturę masła i gotowe.



Kruszonka nie tylko poprawia wygląd wypieków. Dodaje im smaku i charakteru. Jeśli przypilnujesz właściwych proporcji składników z łatwością przygotujesz idealną kruszonkę do ciast, drożdżówek i innych deserów.