Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?

Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?

Powidła śliwkowe bez cukru mają wyraźny, nieco kwaskowaty smak, w porównaniu do tradycyjnej wersji. Można je zrobić z samych śliwek lub też dodać daktyle, kakao i goździki oraz laskę wanilii dla aromatu.

Z jakich śliwek zrobić powidła bez cukru i do czego je wykorzystać?



Powidła śliwkowe bez cukru najlepiej zrobić ze śliwek węgierek. Mają one wyrazisty smak i głęboką, ciemnofioletową barwę. Jedyny cukier, jaki znajduje się w tym przetworze, to naturalna fruktoza ze śliwek. Dzięki temu powidła mogą być spożywane przez osoby na diecie i np. diabetyków. Nie pozbawiamy śliwek skórki, dzięki czemu zachowuje błonnik, którego jest najwięcej w tej części owocu.



Powidła śliwkowe bez cukru można dodać do ciasta, np. strucli lub piernika. Są też doskonałym dodatkiem do pieczywa. Z powideł można zrobić również zupę o ciekawym smaku, zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawną.



Powidła śliwkowe bez cukru - przepis



Jedynym składnikiem w przepisie na powidła śliwkowe bez cukru są śliwki. Na 4 niewielkie słoiki potrzebujesz około 2 kg owoców. Na zrobienie przetworów przeznacz kilka godzin dziennie, przez cztery dni. Wtedy uzyskasz pyszne powidła o odpowiedniej gęstości.



Sposób przygotowania




  • Umyj śliwki i wydryluj je. Przekrój każdy owoc na pół.

  • Włóż wszystkie do garnka i smaż bez przykrycia na wolnym ogniu. Mieszaj je co jakiś czas.

  • Smażenie pierwszego dnia powinno trwać około 4 godzin. Sygnał do przerwania smażenia to widoczny sok oraz nieco zgęstniałe owoce.

  • W drugim, trzecim i czwartym dniu smaż owoce przez kilka (2-3) godziny. Nie zapominaj o mieszaniu.

  • Powidła są gotowe kiedy nabierając je na łyżkę będą się odrywać od masy owocowej całymi płatami.

  • Umyj i wyparz słoiki i włóż do nich śliwki.

  • Zakręć słoiki i ustaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj je w lodówce, ponieważ przetwory bez cukru nieco szybciej się psują.



Powidła śliwkowe z daktylami



Do zrobienia powideł śliwkowych z daktylami potrzebujesz:




  • 3 kg śliwek węgierek,

  • 20 daktyli,

  • 1 łyżeczki mielonych goździków,

  • 2 lasek wanilii lub 1 łyżeczki zmielonej wanilii,

  • 4-5 łyżeczek kakao.



Powidła przygotujesz w następujący sposób:




  • Kilka godzin przed rozpoczęciem pracy namocz daktyle w wodzie.

  • Umyj i wydryluj śliwki.

  • Włóż owoce do garnka i gotuj przez godzinę na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj.

  • Dodaj przyprawy i daktyle i zmiksuj całość blenderem.

  • Wszystkie składniki gotuj przez 30 minut.

  • Dodaj kakao i wymieszaj powidła.

  • Gotuj je przez 5-10 minut.

  • Umyj i wyparz słoiki. Odstaw je do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je też pasteryzować przez 15 minut. Zrób to w garnku z wodą do 2/3 wysokości słoików.


Gosia Samosia