Jakie produkty spożywcze zwiększają odporność?

Jakie produkty spożywcze zwiększają odporność?

Ogromny wpływ na naszą odporność ma przede wszystkim styl życia - zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu.



Dieta a odporność



Jakie składniki powinna zawierać dieta, aby korzystnie wpływała na odporność naszego organizmu? Przede wszystkim powinny znaleźć się w niej produkty, które zawierają cenne witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Nie powinno w niej zabraknąć takich składników odżywczych (w postaci naturalnej) jak: witamina C, witaminy A, D i E, cynk czy żelazo.



Produkty bogate w witaminę C



Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się: paprykę, brukselkę, jarmuż, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, maliny, jagody, agrest, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.



Żelazo doda energii i wzmocni



Zmęczenie, osłabienie i częste infekcje mogą być objawami niedoboru żelaza w organizmie. Żelazo znajduje się w mięsie, orzechach, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, fasoli, brukselce, brokułach, szpinaku.



Naturalne antybiotyki



Czosnek posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Podobno ma on silniejsze działanie niż penicylina. Warto jeść go codziennie, by zapobiegać infekcjom i chronić się przed wirusami. Z podobnych właściwości słynie cebula. Dodatkowo zawiera też dużą ilość witaminy C. Niepozorny korzeń imbiru posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające, a do tego nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Jednym z popularniejszych naturalnych wzmacniaczy odporności jest miód. Już niewielki dodatek miodu do naszej potrawy czy napoju wspiera układ odpornościowy i znacznie go wzmacnia.



Kiszonki naturalny probiotyk



Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, a nasza odporność pochodzi właśnie z jelit. Dlatego jedzenie kiszonych warzyw pozwala wzmocnić organizm.