Jedz w zgodzie z naturą!

Jedz w zgodzie z naturą!

Wiosną, latem, zimą i jesienią warto sięgać po sezonowe warzywa. Nasza infografika pomoże Ci się odnaleźć w ich bogactwie.

Wiosna to cudowny czas, w którym natura budzi się do życia i daje nam bogactwo nowalijek do wyboru. Wszyscy czekamy na świeżą dymkę czy pyszną rzodkiewkę, które urozmaicają nasze kanapki i sałatki. Wiosna to także szczęśliwy moment dla wszystkich miłośników szparagów, to właśnie wtedy pojawiają się one na targach i w sklepach. W tym czasie możemy się także zajadać brokułami, młodą marchewką i groszkiem.



Latem warto sięgnąć dojrzałe i słodkie pomidory, ogórki, sałatę i paprykę, a gdy zrobimy sałatkę z tych wszystkich warzyw - nie żałujmy sobie i posypmy ją obficie szczypiorkiem. A prawdziwym rarytasem dla wszystkich smakoszy będą pojawiające się w tym okresie karczochy!



 Jesienne zbiory są bogate w pyszne warzywa. Warto sięgnąć po bakłażany, kolby kukurydzy, brukselkę, a także dynię i buraki.



Zimą musimy zadbać o zdrowie i odporność, dlatego pamiętajmy o cebuli i czosnku oraz delikatniejszym w smaku porze. Wyjątkowo pyszny o tej porze roku jest także seler, z którego możemy przygotowywać zupy krem i surówki. Zima to także pora na czerwoną kapustę, z której możemy przygotować odżywczą sałatkę.





POBIERZ INFOGRAFIKĘ