Koktajle warzywne z blendera

Koktajle warzywne z blendera

Jakie koktajle warzywne z blendera warto pić?

Warzywa są doskonałym źródłem składników mineralnych, witamin oraz związków o działaniu prozdrowotnym, a jednocześnie charakteryzują się niską kalorycznością. Czasem jednak spożycie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia może być trudne. Koktajle warzywne z blendera to doskonały sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie i dostarczenie cennych składników odżywcznych.



Jakie koktajle warzywne z blendera warto pić?



  • marchew, pietruszka, seler naciowy, sok z cytryny,

  • marchew, seler naciowy, pomarańcza,

  • marchew, pomarańcza, szpinak,

  • marchew, dynia, sok z cytryny, miód,

  • marchew, pomidor, sok z cytryny, imbir,

  • papryka, pomidor, seler naciowy, sok z cytryny, imbir,

  • pietruszka, cukinia, natka pietruszki, szpinak,

  • jarmuż, seler naciowy, ananas, jogurt naturalny,

  • jarmuż/szpinak, seler naciowy, awokado, ogórek, sok z cytryny,

  • cukinia, szpinak, jogurt, kiwi, sok z cytryny,

  • szpinak/jarmuż, seler naciowy, kiwi, woda, sok z cytryny,

  • szpinak, seler naciowy, banan, jogurt,

  • szpinak, seler naciowy, ogórek, gruszka, jogurt naturalny, sok z cytryny,

  • ogórek, natka pietruszki, szpinak, jogurt,

  • natka pietruszki, zielony grejpfrut,

  • burak, jabłko, sok z cytryny.

Do koktajlu możesz dodać wodę, jogurt, lub “mleko” roślinne, aby po zakończeniu blendowania uzyskać odpowiednią konsystencję.



Koktajle warzywne a wybór blendera



Część osób przed przystąpieniem do przygotowania koktajli zastanawia się na wyborem odpowiedniego sprzętu. Wszystko zależy od tego, jakie koktajle warzywne będą przyrządzać i w jakich ilościach. Jeśli zależy Ci na niewielkich ilościach i przygotowujesz 1-2 porcje wystarczy blender ręczny. Jeśli jednak planujesz większe ilości koktajlów, używasz dużo świeżych i twardych warzyw, a w lecie dorzucasz kostki lodu, to lepszym rozwiązaniem będzie blender kielichowy.



Blender czy wyciskarka?



Na rynku dostępne są wyciskarki wolnoobrotowe, dzięki którym można otrzymać sok zarówno owocowy, warzywny czy owocowo-warzywny. Otrzymany sok będzie konsystencję podobną do tego ze sklepu. Jest jednak jedna zasadnicza różnica przemawiająca na korzyść blendera. Koktajle warzywne z blendera są bogate we wszystkie składniki obecne w wykorzystanych produktach. W przypadku wyciskarek składniki odżywcze zawarte w skórce lub tuż pod nią znajdują się w odpadkach pozostałych po wyciskaniu soku. Z tego względu koktajl z blendera może wyjść bardzo gęsty. Czasem można go jeść łyżeczką zamiast pić że szklanki lub przez słomkę. Jednak łatwo można go rozcieńczyć - wystarczy dodać więcej wody, jogurtu lub soczystych owoców.