Który makaron jest bezglutenowy?

Który makaron jest bezglutenowy?

Makaron jest łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości przyrządzenia. Można łączyć go z przeróżnymi dodatkami tworząc ciągle nowe dania. Z tradycyjnego makaronu zrezygnować muszą osoby na diecie bezglutenowej. Osoby z nietolerancją i alergią na gluten są bardzo wrażliwe nawet na jego niewielką ilość, dlatego tak istotne jest dokładne czytanie etykiet ze składem każdego produktu. Na szczęście istnieją produkty alternatywne, dzięki którym nawet będąc na diecie eliminacyjnej nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw.



Rodzaje makaronów bezglutenowych



Do wyboru mamy makarony: kukurydziany, amarantusowy, ciecierzycowy, ryżowy biały, ryżowy czerwony.



Makaron kukurydziany



Dostępny jest w formie nitek, wstążek czy świderków. Sprawdzi się idealnie do zup, sałatek czy dań makaronowych z dodatkami. Makaron ten ma wyjątkowy smak i piękny, złocisty kolor. Mąka kukurydziana, z której otrzymuje się makaron zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest bogaty w witaminy B, E oraz A. Zawiera składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, fosfor i magnez.



Makaron amarantusowy



Ma wysoką wartość odżywczą i przyjemny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów, roślinnych protein, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1 i B2. Jest dostępny w postaci muszelek, świderków i innych fantazyjnych form.



Makaron ryżowy



Swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej. Pasuje idealnie do zup i dań kuchni wschodu. Dodatkową zaletą jest to, że szybko się go przygotowuje - wystarczy kilka minut. Produkowany jest z naturalnych składników: mąki ryżowej i wody, niekiedy z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej. Jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i zdrowy. Na rynku dostępne są: makaron ryżowy nitka, makaron ryżowy wstążka, makaron ryżowy z tapioką i makaron z brązowego ryżu.



To najczęściej spotykane rodzaje makaronu bezglutenowego. Istnieją także inne odmiany takie jak: makaron sojowy, makaron z dodatkiem wodorostów czy z domieszką różnych warzyw np. szpinaku. Dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej ważnym i rozpoznawalnym znakiem jest przekreślony kłos, który daje gwarancję bezpiecznej żywności.