Kurki - jak szybko je oczyścić?

Kurki - jak szybko je oczyścić?

Kurki to delikatne i niezwykle smaczne grzyby. Doskonale nadają się do jajek, mięs czy ryb. W sezonie na nie obowiązkową pozycją jest jajecznica z kurkami na maśle. Niestety sprzedawane kurki najczęściej mają na sobie kawałki mchu lub grudki ziemi. Nie wygląda to apetycznie. Jak oczyścić kurki, by podczas jedzenia nic nie strzelało między zębami?



Nie myj kurek



W pierwszym odruchu większość chce umyć lub myje grzyby ze względu na przyzwyczajenie. Nic w tym dziwnego, bo podobnie postępujemy z warzywami czy owocami. Grzyby myte pod bieżącą wodą szybko tracą smak. Wyjątkiem jest pieczarka, którą chroni “skórka” na kapeluszu. Oprócz mycia grzybom niesłuży równiez moczenie w zimnej wodzie oraz tej o temperaturze pokojowej. Moczone grzyby tracą zarówno smak, jak i aromat.



Jak oczyścić kurki? 



Najdokładniej oczyścisz kurki ręcznie. Samodzielne usuwanie kawałków mchu, igieł oraz ziemi i piasku jest jednak czasochłonne. Pomóc możesz sobie wilgotnym ręcznikiem lub pędzelkiem. Pędzelek możesz zamoczyć we wrzątku z solą lub oleju. Dzięki temu szybciej i dokładniej usuniesz zabrudzenia ukryte w blaszkach.



Jak szybko oczyscić kurki?



Ciekawym sposobem jest zanurzenie kurek w osolonym wrzątku. Wysoka temperatura wody sprawia, że na powierzchni grzyba wydziela sie śluzowata substancja, która ułatwia usuwanie zanieczyszczeń oraz zapobiega utracie smaku. Po kilku chwilach we wrzątku oraz zamieszaniu grzybów większość ziemi, piasku oraz innych zabrudzeń opadnie na dno miski. Aby przyspieszyć opadanie ziemi zamieszaj całośc, by lekko zawirowała i odczekaj aż wszystko opadnie na dno. Z wody najłatwiej wyjąć kurki przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Podczas moczenia we wrzątku nie wszystkie nieczystości mogą opaść na dno miski. Pozostałości możesz usunąć wspomnianym pędzelkiem.