Kurkuma i jej właściwości zdrowotne

Kurkuma i jej właściwości zdrowotne

Kurkuma posiada wyjątkowe walory smakowe, intensywny, żółty kolor oraz mnóstwo zastosowań kulinarnych. Przyprawa posiada korzenny smak i aromat, nadaje potrawom nieco ostrości. Ma działanie rozgrzewające. Stosuje się ją jako dodatek do curry, dań mięsnych, ryb, owoców morza, zup. Świetnie sprawdza się również jako składnik wielu dań z dużą ilością ryżu, warzyw czy roślin strączkowych np. soczewicy. Poza swoim cudownym smakiem i aromatem  zawiera liczne związki o silnych właściwościach leczniczych.



Jakie są właściwości zdrowotne kurkumy?




  • Kurkumina, która jest głównym, aktywnym składnikiem kurkumy, posiada silne działanie przeciwzapalne (porównywalne nawet do niektórych leków) i jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem (neutralizuje wolne rodniki).




  • Kurkumina posiada właściwości, które zmniejszają ryzyko chorób serca.




  • Wykazuje właściwości antynowotworowe. Jest przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.




  • Kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może zapobiec Alzheimerowi.




  • Kurkuma obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.




  • Przyprawa wzmacnia odporność organizmu i zwalcza infekcje bakteryjne oraz wirusowe.




  • Ma działanie odchudzające –  przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne.