Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku

Na czym polega pasteryzacja i jak poprawnie ją przeprowadzić.

Przetwory najlepiej robić wtedy, kiedy dojrzewają owoce i warzywa - pierwsze zrobisz już w maju, a ostatnie nawet w październiku. Takie domowe wyroby zawierają najwięcej witamin i mikroelementów oraz są najsmaczniejsze.



Wykorzystuj więc rodzime produkty – truskawki, maliny, jagody, jabłka, porzeczki, pomidory czy ogórki. Przygotowując przetwory samodzielnie, masz pewność, co do ich składu – nie ma w nich sztucznych barwników, konserwantów i substancji zagęszczających. Aby przetwory na długo zachowały swoją świeżość, niezbędna jest pasteryzacja.



Co to jest pasteryzacja?



Pasteryzacja to nic innego jak jeden z etapów przygotowania domowych przetworów. Jest to sposób konserwowania, który zastępuje użycie sztucznych konserwantów. Polega na podgrzaniu produktu do określonej temperatury (zazwyczaj 70 - 100 stopni) i szybkim ochłodzeniu. Znajdujące się w produktach drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do ich psucia zostają zniszczone. Jednocześnie zachowasz smak i wartości odżywcze przetworów. Wyróżniamy dwa rodzaje pasteryzacji w warunkach domowych:




  • gotowanie słoików z domowymi wyrobami w garnku to pasteryzowanie przetworów „na mokro”




  • pasteryzowanie w piekarniku to tzw. pasteryzacja ,,na sucho”



Na czym polega pasteryzacja ,,na sucho”?



Przetwory zapakowane do słoików pasteryzowane są w piekarniku na blaszce wyłożonej ściereczką. Słoiki ułóż tak, aby nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścian piekarnika. Ostudzone przetwory wkładaj do zimnego piekarnika, a jeszcze gorące do już nagrzanego piekarnika. Temperatura w piekarniku powinna wynosić 130 stopni i czas pasteryzacji (ok. 30 minut) powinien być liczony od osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury. Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim przetwory jeszcze na ok. 30 minut, aby przestygły. Gotowe przetwory odstaw w chłodne miejsce.



Cały proces to nic trudnego, a dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem owoców lata czy aromatycznych warzyw przez cały rok.