Pestka avocado

Pestka avocado

Pestka z Avocado jako przyprawa :)

Często jem avocadodo sałatek , ale....wykorzystuje rowniez jej pestke - nigdy jej nie wyrzucam, bo jest zbyt cenna dla mnie.... Pestka ma wlasciwosci opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Polecam świeżą pestkę (kiedy jest miękka) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie wysuszyć i przełożyć do słoiczka. Ja dodaję do zup i dań obidowych około 1 łyżeczkę, gdyż pestka jest bardzo intensywna w smaku. Mąż twierdzi, że danie przyprawione pestką awokado smakuje, jakby było na boczku wędzonym. Coś w tym jest. Zupa jest najlepsza na drugi dzień. Z kolei jakis czas temu obralam pestki(4 sztuki), starlam na tarce, wrzucilam do blendera, zalalam oliwka z oliwek, nie zaduza ilosc, tak aby blender zaczal mielic.Powstala mi wspaniala pasta, nie jest gorzka w smaku, mozna dosolic sola himalaiska i zakrecic w sloikczku. Po przelozeniu do sloiczka, nalalam troszeczke cieplej kawy, zmiksowalam aby oczyscic blender, okazalo sie ze byl przepyszny smak kawy ktora wypilam, nic sie nie zmarnowalo ha..ha..polecam, wartosci odzywcze w oliwce beda lepiej zachowane.