Placki ziemniaczane inaczej: placki z cukinii

Placki ziemniaczane inaczej: placki z cukinii

Placki z cukinii robi się w bardzo podobny sposób do placków ziemniaczanych.

Te cukiniowe są jednak delikatniejsze w smaku. Można do nich dodać np. marchewkę, aby były słodsze.



Placki z cukinii i ziemniaków



Placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz z następujących składników:



  • 2 średnich cukinii,

  • 4 średnich ziemniaków,

  • 1 małej cebuli,

  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżki mąki pszennej,

  • 2 jajek,

  • 2 ząbków czosnku,

  • soli,

  • pieprzu.

Sposób przygotowania placków przypomina robienie placków ziemniaczanych:



  • Umyj warzywa, obierz ziemniaki. Zetrzyj je oraz cukinię na tarce z dużymi oczkami.

  • Posól starte składniki i odstaw na około 15 minut. Kiedy ten czas minie, odciśnij sok, który powstał.

  • Dodaj do warzyw mąkę i wbij jaja. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

  • Obierz też cebulę i zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.

  • Dodaj czosnek i cebulę do masy na placki.

  • Smaż placki cukiniowo-ziemniaczane na oleju, najlepiej na niewielkim ogniu. Są gotowe, kiedy będą rumiane z dwóch stron.

Placki z cukinii i marchewki



Placki z cukinii i marchewki zrobisz z:



  • 1 średniej cukinii,

  • 2 średnich marchewek,

  • 1 jajka,

  • 1 ząbka czosnku,

  • garści natki pietruszki lub koperku,

  • 5-6 łyżek mąki,

  • pieprzu ziołowego,

  • pieprzu czarnego,

  • soli.

Aby zrobić placki postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:



  • Umyj warzywa i obierz marchewkę. Zetrzyj oba składniki na tarce z grubymi oczkami.

  • Przełóż cukinię na sitko, posól ją i zostaw na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.

  • Umyj i posiekaj koperek.

  • Obierz czosnek, a następnie przeciśnij go przez praskę.

  • Włóż marchew i cukinię do dużego naczynia. Dodaj do nich posiekany koper oraz czosnek. Dopraw masę do smaku oraz dodaj tyle mąki, aby ciasto były gęste i nie wyciekał z niego sok.

  • Smaż placki na patelni z rozgrzanym oleju na złoto.

Placki z cukinii fit



Aby zrobić dietetyczne placki z cukinii, tzw. fit przygotuj:



  • 5 niewielkich cukinii.

  • 3 jaja,

  • 5 łyżek stołowych płatków owsianych,

  • sól,

  • pieprz.

Przygotuj placki według następujących kroków:



  • Umyj i obierz cukinię. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.

  • Odciśnij cukinię z soku. Nie wylewaj go.

  • Zmiel płatki owsiane i dodaj do wody z cukinii.

  • Do warzyw i płatków dodaj jaja, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

  • Smaż placki na oleju dotąd aż będą rumiane z obu stron.

TIP



Jeśli placki przywierają do patelni, przetrzyj ją pomiędzy smażeniem kolejnych ręcznikiem papierowym z oliwą z oliwek.



Po usmażeniu, odsącz placki kładąc je na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.