Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?

Pomysły na przepisy czyli do jakich dań można wykorzystać gruszki?

Gruszki na każdą okazję!

Gruszki to owoce pasujące zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Gruszki w kuchni można wykorzystać np. do powideł. Równie dobrze smakują z rybami bądź w sałatkach. Do dań obiadowych idealnie pasują gruszki w occie.



Przepisy na dania z gruszkami: dorsz z pomidorami i gruszką



Składniki:



  • 50 dag filetu z dorsza,

  • 1 gruszka,

  • 1/2 szklanki soku jabłkowego,

  • 1 cebula,

  • szklanka pomidorów koktajlowych,

  • koperek,

  • 1/2 łyżeczki oregano,

  • pół łyżeczki tymianku,

  • sól,

  • pieprz.

Umyj i obierz gruszkę, a następnie pokrój ją w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z rozgrzanym olejem. Na patelnię włóż dorsza oraz wlej sok jabłkowy. Duś całość przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodaj gruszkę i pomidorki oraz przyprawy. Duś przez 3 minuty.



Powidła gruszkowe



Aby zrobić powidła gruszkowe, przygotuj:



  • 2,5 kg słodkich gruszek,

  • kilka goździków (nie więcej niż 4),

  • 100-500 g cukru - w zależności od tego, jak słodki lubisz dżem.

Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp owoce cukrem i odstaw je na 15 minut. Zamieszaj i zagotuj, w trakcie dodawaj goździki. Gotuj około 10 minut i zostaw masę gruszkową do ostygnięcia. Powtórz gotowanie jeszcze 4-5 razy, dotąd aż sok wyparuje, a masa zgęstnieje.



Przepis na gruszki w słoiku





Składniki niezbędne do przygotowania gruszek w słoiku to:



  • 2 kg twardych gruszek,

  • 2 łyżki soku z cytryny.

Syrop zrobisz z:



  • 1 litra wody,

  • 0,5 kg cukru,

  • 5 goździków,

  • płaskiej łyżeczki ziaren kolendry,

  • 2 łyżek soku z cytryny.

Wlej zimną wodę do miski i wymieszaj ją z 2 łyżkami soku z cytryny. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki i włóż do wody z sokiem. Dzięki temu nie ściemnieją. Zagotuj wodę, 2 łyżki soku z cytryny, goździki, cukier oraz kolendrę. Gotuj syrop przez 3-5 minut. Dodaj do niego pokrojone gruszki. Wkładaj je stopniowo, aby syrop cały czas się gotował. Gotuj przez 10 minut, dotąd aż owoce lekko się zeszklą. Po tym czasie wyjmij je z syropu i przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Następnie zagotuj syrop po raz kolejny i zalej nim gruszki. Zakręć słoiki, postaw do góry dnem i zostaw, aż wystygną.



Sałatka z gruszkami, boczkiem i serem lazur



Gruszki w kuchni nadają się również do sałatki. Aby zrobić sałatkę z dodatkiem sera lazur i boczku, przygotuj:



  • 20 dag boczku,

  • 10 dag sera lazur,

  • 1 gruszka,

  • kilka liści sałaty,

  • orzechy włoskie do posypania sałatki.

Sos zrobisz z:



  • 1 pomarańczy,

  • 1 łyżki oliwy,

  • 1 łyżeczki musztardy francuskiej,

  • pieprzu,

  • soli.

Wymieszaj składniki na sos. Pokrój boczek w paski o szerokości ok. 3 cm. Przysmaż je na patelni z olejem na chrupiące chipsy. Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Umyj, obierz i pokrój gruszkę w plasterki. Ułóż sałatę w salaterce, a na niej gruszkę i ser. Sałatkę posyp boczkowymi chipsami oraz posiekanymi orzechami włoskimi i polej sosem.