Pomysły na zalewy do ogórków

Pomysły na zalewy do ogórków

Domowe przetwory są pełne smaku, witamin i składników mineralnych.

Są również doskonałym sposobem na zamknięcie słońca i lata w słoiku. Ogórki z zalewy to nie tylko alternatywa dla obiadowej surówki, ale także świetna przekąska na grilla, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.



Zalewa octowa



Można powiedzieć, że jest to najprostsza i podstawowa zalewa do pikli. Jest ona swego rodzaju bazą dla innych wariantów smakowych. Kwaśny odczyn octu zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i umożliwia długie przechowywanie gotowych ogórków. Dodatkowo część witamin w środowisku kwaśnym jest bardziej stabilna i trwała. Aby pikle były bezpieczniejsze i się nie psuły warto zapasteryzować gotowe słoiki.



Składniki:



  • 1 litr wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 płaska łyżka soli

  • 4 czubate łyżki cukru

  • gorczyca

  • ziele angielskie

  • ząbek czosnku

Zalewa z chili



Doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych i mocnych smaków.



Składniki:



  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 2 łyżki soli

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżeczki przyprawy chili

  • 3 łyżki miodu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku na słoik

Zalewa curry



Zdecydowanie łagodniejsza propozycja od poprzedniej. Smak zalewy można dodatkowo podkręcić poprzez dodatek papryki wędzonej.



Składniki:



  • 1 litr wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 płaska łyżka soli

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki kurkumy

  • 1 łyżka kuminu

  • 1 łyżeczka chilli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry na słoik

  • 2-3 goździki na słoik

Zalewa miodowa



Najdelikatniejsza w smaku wśród wszystkich propozycji. Zmieniając gatunki miodu za każdym razem otrzymasz odmienny smak. Dodatkowo dla podkreślenia kontrastu smaków możesz dodać syrop klonowy i/lub musztardę.  



Składniki:



  • 2,5 szklanki wody

  • ½ szklanki octu

  • ½ szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki soli do przetworów

  • 3-5 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki gorczycy

Do zalew możesz dodawać więcej składników np. liście laurowe, gałązki koperku, marchew pokrojoną w kostkę, talarki cebuli, ósemki pomidorów czy słupki papryki.