Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik

Błonnik w diecie jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik wspomaga nasze trawienie. Błonnik to nic innego jak węglowodany, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu w jelicie.



Dlaczego błonnik jest ważny?



  • obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi,

  • przechodząc przez jelita, oczyszcza je i korzystnie wpływa na ich pracę,

  • oczyszcza organizm ze zbędnych metabolitów i toksyn,

  • hamuje apetyt, gdyż pęczniejąc w żołądku na długo zapewnia sytość, chroniąc w ten sposób przed podjadaniem pomiędzy wyznaczonymi w diecie posiłkami.

Gdzie szukać błonnika?



Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach, ale żeby móc dostarczyć sobie jego odpowiednią ilość najlepiej wybrać dietę bardzo urozmaiconą.



Najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego są:



  • pieczywo pełnoziarniste

  • kasze

  • ciemny ryż

  • płatki zbożowe - owsiane, żytnie, otręby

  • orzechy i nasiona (dyni, słonecznika, sezam)

Błonnik znajdziesz w warzywach:



  • fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i inne nasiona roślin strączkowych

  • kapusta biała, kapusta włoska, kapusta czerwona

  • buraki

  • marchew

  • kalarepa

  • kalafior

Do produktów, które zawierają nieco mniej błonnika, ale także są jego źródłem zalicza się owoce:



  • truskawki, maliny, jeżyny i inne owoce drobnopestkowe

  • gruszki

  • jabłka

  • śliwki

  • morele

  • suszone owoce

Ze względu na korzystne, wymienione wyżej właściwości błonnika pokarmowego dieta wysokobłonnikowa jest zalecana szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia, mającym problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu oraz cukrzykom.