Produkty zawierające dużo witaminy C

Produkty zawierające dużo witaminy C

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy jest cennym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie małych oraz dużych.

Witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach: ułatwia wytwarzanie się ciał odpornościowych, przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości, wpływa na sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenie ciśnienia krwi, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu, ułatwia przyswajanie żelaza.



Niedobór witaminy C w naszej diecie powoduje:




  • brak odporności,




  • niedokrwistość,




  • zaburzenia przemiany kwasów tłuszczowych,




  • występowanie szkorbutu,




  • trudność w gojeniu się ran,




  • bóle mięśni, osłabienie i apatia,




  • brak apetytu.



Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas zaburzeń czynności jelit, a także u osób starszych, z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.



W czym znajdziesz witaminę C?



Witamina C występuje głównie w świeżych warzywach i owocach. Znajdziesz ją w takich owocach jak:




  • cytryny,




  • pomarańcze,




  • grejpfruty,




  • kiwi,




  • ananasy,




  • truskawki,




  • czerwone i czarne porzeczki,




  • maliny,




  • jagody.



W witaminę C obfitują także warzywa:




  • ziemniaki,




  • pomidory,




  • kapusta,




  • szpinak,




  • brokuły,




  • kalafior,




  • cebula,




  • papryka,




  • szparagi,




  • karczochy.



Niestety witamina C ta jest najmniej stabilna spośród wszystkich witamin. Jest szczególnie wrażliwa na światło, powietrze i wysoką temperaturę, dlatego najlepiej spożywać owoce i warzywa w formie surowej. Witamina C rozkłada się pod wpływem enzymu askorbinazy, który obecny jest np. w ogórkach czy melonach, dlatego najlepiej nie dodawać tych składników do potraw zawierających owoce i warzywa bogate w witaminę C.