Przekąski dla dzieci na Halloween

Przekąski dla dzieci na Halloween

Impreza Halloween to wspaniała zabawa dla dzieci! Podczas gdy Twoje pociechy będą przygotowywały przerażające przebrania, Ty możesz postarać się, by na stole było równie strasznie.

Ziemniaczane mumie



Składniki (na 8 mumii):



  • 4 duże żółte ziemniaki,

  • 16 pulpetów z mięsa mielonego, doprawione sosem pomidorowym,

  • ser mozzarella starty lub pokrojony na cienkie, długie paski,

  • 16 plasterków czarnych oliwek,

  • opcjonalnie: sos i parmezan do dekoracji.

Opis przygotowania



Ziemniaki opłucz i osusz. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na ok. 1 godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Jeśli w ziemniaki łatwo jest wbić widelec, to znaczy że są gotowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pulpety podgrzej na średnim ogniu. Set potnij w cienkie paski trochę dłuższe niż długość ziemniaków. Każdy z ziemniaków przekrój na pół. Wydrąż je tak, by pozostawić z każdej strony pas o szerokości ok. 6-10 mm. Do każdej połówki włóż po 2 pulpeciki i uformuj je tak, by przypominały mumie. Owiń je paskami mozzarelli tak, by przypominały bandaże. Końce zawiń pod pulpety. Z plasterków oliwki dorób mumii oczy. Całość podpiekaj w piekarniku przez około 2-5 minut, tak by ser zaczął topnieć.



Potwór-capri



Tradycyjną sałatkę podaj w niecodziennej formie!



Składniki:



  • ser mozzarella,

  • zielone oliwki,

  • czarne oliwki,

  • pomidor,

  • całe liście świeżej bazylii,

  • oliwa z oliwek.

Opis przygotowania



Odetnij oba końce oliwek. Staraj się odcinać je tak, by oba plastry miały podobny kształt i rozmiar. W plasterkach oliwki zrób wgłębienia, tak by przypominały oczy. Najlepiej wykorzystać do tego plastikową rurkę. Z czarnych oliwek wytnij źrenice i umieść je w zielonych plasterkach. Mozzarellę pokrój na plasterki i ułóż na nich oczy z oliwek. Na talerzu ułóż listki bazylii, na nich plasterki pomidora i mozzarellę z oliwkami. Całość delikatnie skrop oliwą z oliwek.



Serowe oczy



To najłatwiejsza i najszybsza przekąska na Halloween.



Składniki:



  • sery Babybel,

  • czarne oliwki,

  • ketchup,

  • cienki pędzelek,

  • czerwony barwnik spożywczy w żelu.

Opis przygotowania



Zdejmij z serków woskową osłonkę. Przy użyciu cienkiego pędzelka, czerwonym barwnikiem narysuj sieć żyłek. Oliwki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na papierowym ręczniku, by wyschły. Na każdym serku połóż jeden plasterek oliwki, a środek wypełnij niewielką ilość ketchupu.



Faszerowane jajka – dynie



Halloween to nie tylko łakocie i słodycze, dlatego warto zadbać, by na stole znalazło się coś innego.



Składniki:



  • 6 jajek,

  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego (lub majonez light),

  • 2 łyżeczki pasty curry,

  • 1 łyżeczka ketchupu,

  • 1/2 łyżeczki papryki plus odrobina do dekoracji,

  • 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy,

  • 1 łyżeczka sosu chili,

  • sól do smaku,

  • szczypiorek.

Opis przygotowania



Jajka włóż go garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę, później przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę i jajka ponownie zalej zimną wodą. Pozostaw je na 5 minut i następnie obierz. Przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtka.



Żółtka przełóż do osobnej miski, dodaj do nich pozostałe składniki i mieszaj aż nabiorą jednolitej konsystencji i koloru. Farsz nakładaj na jajka. Przy pomocy wykałaczki narysuj na nim linie, takie jak na dyniach. Całość możesz posypać papryką. Do każdej dyni dołóż łodygę ze szczypiorku.