Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dyni

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dyni

Bezglutenowe placki z dyni przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane.

Zamiast zwykłej mąki należy jednak dodać mąkę bezglutenową, np. z kasztanów, ryżową lub owsianą.



Bezglutenowe placki z dyni  - jak ziemniaczane



Produkty, których potrzebujesz do przygotowania bezglutenowych placków z dyni to:



  • 1 1/2 szklanki surowej dyni startej na tarce,

  • 3 łyżki kremu kokosowego,

  • 3 jajka,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 130 g mąki z jadalnych kasztanów,

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,

  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu.

Placki przygotujesz w następujący sposób:



  • Zmiksuj dynię, krem kokosowy i jaja oraz ksylitol, jeśli chcesz. Stopniowo dodawaj też mąkę kasztanową. Powinno powstać gęste ciasto. Dodaj do niego też sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy.

  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem kokosowym. Nakładaj ciasto i smaż z obu stron do zrumienienia placków.

Placki z dyni na słodko



Placki z dyni na słodko wykonasz z:



  • 1 kg zwyczajnej dyni,

  • 2 jajek,

  • dużego, najlepiej kwaśnego jabłka,

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,

  • 3-4 łyżek kefiru,

  • 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 2 opakowań cukru wanilinowego,

  • soli,

  • oleju,

  • bezglutenowego jogurtu owocowego.

Sposób przygotowania słodkiej wersji placków z dyni jest następujący:



  • Obierz dynię i usuń z niej miąższ oraz pestki. Pokrój warzywo na niewielkie kawałki.

  • Włóż dynię do garnka i dolej 2 łyżki wody. Przykryj garnek i duś w ten sposób do miękkości. Mieszaj co jakiś czas.

  • Ostudź warzywo i rozgnieć je widelcem.

  • Umyj i obierz jabłko.

  • Zmieszaj dynię, jabłko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon i cukier wanilinowy.

  • Dodaj do masy kefir i jaja i ponownie wymieszaj.

  • Tak powstałą masę na placki smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.

  • Gotowe placki możesz udekorować jogurtem i cynamonem.

Placki z dyni na słono



Placki z dyni na ostro zrobisz z:



  • 4 szklanek startej dyni,

  • 2 jajek,

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,

  • 1 cebuli,

  • 2-3 ząbków czosnku,

  • pieprzu,

  • soli,

  • oleju.

Wykonanie placków jest naprawdę proste:



  • Zetrzyj dynię na tarce z niewielkimi oczkami.

  • Obierz i utrzyj cebulę na tarce.

  • Obierz też czosnek i przeciśnij go przez praskę.

  • Warzywa wymieszaj z mąką i jajkami.

  • Dodaj chili, sól i pieprz i wymieszaj.

  • Masę na placki smaż na oleju dotąd, aż będą miały złoty kolor.

  • Podawaj je z jogurtem, surówką, a także z gulaszem lub porcją mięsa. Możesz też jeść je jako oddzielną potrawę.

TIP



Aby dynię było łatwiej zetrzeć na tarce możesz ją najpierw upiec lub udusić (np. w szybkowarze). Możesz też uniknąć obierania dyni ze skórki, kupując dynię hokaido, której skórka jest bardzo miękka.