Przepis na nietypowy barszcz wigilijny

Przepis na nietypowy barszcz wigilijny

Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czerwony barszcz z uszkami bądź pasztecikami.

My natomiast przedstawiamy dwa przepisy na nietypowy barszcz świąteczny: biały z grzybami i nieco bardziej treściwy niż tradycyjny - barszcz czerwony z fasolką i ziemniakami.



Wigilijny barszcz biały z grzybami



Wigilijny barszcz biały z grzybami przygotowuje się z następujących składników:



  • 2 litrów wody,

  • 200 g suszonych grzybów,

  • 2 szklanek zakwasu na barszcz biały,

  • 1 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,

  • 1 dużej cebuli,

  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,

  • 3-4 liści laurowych,

  • 4 łyżek oliwy,

  • kilku owoców jałowca,

  • majeranku,

  • pieprzu,

  • soli.

Zakwas należy ugotować przynajmniej 3 dni wcześniej niż barszcz. Natomiast grzyby trzeba namoczyć na noc przed przyrządzeniem zupy. Do zalania 200 g grzybów wystarczy 1 litr wody.



Zakwas robi się z:



  • 1 litra przegotowanej, letniej wody,

  • 1 szklanki razowej mąki pszennej,

  • 3 ząbków czosnku,

  • 2 liści laurowych,

  • 3 ziarenek pieprzu.

Aby zrobić zakwas umyj i wyparz słoik, a następnie wsyp do niego mąkę, pieprz, posiekany czosnek i liście laurowe. Zalej całość wodą i wymieszaj. Przykryj słoik, np. gazą i okręć go gumką. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 3 dni. Po tym czasie możesz użyć go do zupy.



Barszcz biały z grzybami przygotujesz w następujący sposób:



  • Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Kiedy staną się miękkie, odcedź je i pokrój drobno.

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a potem zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.

  • Do cebuli dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut, a następnie przełóż do garnka i polej grzybowym wywarem. Zagotuj całość.

  • Do wywaru dodaj zakwas i znów zagotuj.

  • Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz dodaj pieprzu i soli do smaku. Doprowadź barszcz do wrzenia po raz ostatni i nakładaj na talerze.

Czerwony barszcz wigilijny z fasolką i ziemniakami



Do zrobienia czerwonego barszczu wigilijnego z fasolką i ziemniakami potrzeba:



  • 4 buraków,

  • 3 marchewek,

  • 1 cebuli,

  • 1 pietruszki,

  • 4 ziemniaków,

  • 2 puszek białej fasoli konserwowej,

  • 1 łyżki soku z cytryny,

  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego,

  • 1 szklanki jogurtu greckiego,

  • 2 łyżek oleju,

  • majeranku,

  • mielonego kminku,

  • liści laurowych,

  • ostrej papryki,

  • cukru,

  • pieprzu,

  • soli.

Aby ugotować barszcz wigilijny postępuj według następujących kroków:



  • Obierz i przekrój na pół pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz cebulę.

  • Umyj buraki i zetrzyj je na tarce.

  • Włóż warzywa do garnka, dodaj do nich liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej całość wodą. Wystarczy, że będzie zakrywać warzywa.

  • Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny. Wrzuć do wywaru pozostałe przyprawy i gotuj go przez 45 minut pod przykryciem, już na mniejszym gazie.

  • W tym czasie możesz ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy ostygną obierz je i pokrój w plasterki.

  • Gdy minie 45 minut od kiedy bulion zaczął się gotować, wyjmij z niego warzywa, liście laurowe i ziele.

  • Do wywaru dodaj fasolkę, olej, koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Gotuj barszcz przez 15 minut.

  • Na samym końcu zagęść zupę jogurtem greckim, a w razie potrzeby dopraw do smaku.