Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: kotlety jaglane

Przepisy na potrawy z kaszy jaglanej: kotlety jaglane

Kotlety z kaszy jaglanej to ciekawy i smaczny zamiennik mięsnych kotletów.

Przepisy te mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięsa. Z łatwością przygotujesz je w wersji wegańskiej, a także bezglutenowej.



Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek



Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, idealne na obiad, przygotujesz z następujących składników:




  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej,

  • 7 jajek,

  • 200 g pieczarek,

  • 1 cebuli,

  • 2 łyżek oleju,

  • 1 łyżki suszonego lub świeżego koperku,

  • 1 płaskiej łyżeczki tymianku,

  • soli,

  • pieprzu,

  • bułki tartej,

  • oleju rzepakowego.



Sposób przygotowania kotletów jaglanych z pieczarkami:




  • Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem. Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem tymianku lub innej ulubionej przyprawy. Pozostaw kaszę do ostygnięcia.

  • Ugotuj 5 jaj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę.

  • Obierz cebulę i pieczarki, a następnie pokrój w kostkę.

  • Zeszklij cebulę na oleju. Potem dodaj do niej pieczarki i podsmaż. Zaczekaj aż warzywa odparują z soku. Zostaw je, aby ostygły.

  • Wymieszaj kaszę, pieczarki i cebulę oraz jajka. Dodaj do tego 2 surowe jaja, koperek, pieprz i sól. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Odstaw je na 15 minut, aby się "przegryzły". Zbyt rzadką masę możesz zagęścić 2 łyżkami bułki tartej.

  • Z powstałej masy uformuj kotleciki o dowolnej wielkości. Panieruj je w bułce i smaż na patelni wypełnionej rozgrzanym olejem. Po usmażeniu kładź kotlety na papierowym ręczniku, żeby osiąkły z nadmiaru tłuszczu.



Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki



Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej i marchewki zrobisz z:




  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

  • 1 marchewki,

  • 1 cebuli,

  • 2 ząbków czosnku,

  • 2 łyżek mąki, np. gryczanej,

  • połowy pęczka natki pietruszki,

  • soli,

  • pieprzu,

  • oleju.



Kotlety przygotuj według następującej instrukcji:




  • Przelej kaszę wrzątkiem i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.

  • Pokrój cebulę i usmaż na złoto na niewielkiej ilości oleju.

  • Obierz i utrzyj marchewkę. Włóż na patelnię z cebulą. Smaż dotąd, aż marchewka stanie się miękka.

  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj pod koniec smażenia. Odstaw składniki do ostygnięcia.

  • Wymieszaj kaszę i warzywa, zmiel w blenderze. Masa nie powinna być jednak zbyt gładka. Najlepiej, aby były w niej wyczuwalne kawałki pieczarek, cebuli i marchewki.

  • Wkrój pietruszkę i wsyp przyprawy do masy z kaszy i warzyw. Wymieszaj wszystko. Jeśli masa jest zbyt rzadka na kotlety, dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw składniki na pół godziny, aby smaki się wymieszały.

  • Uformuj kotleciki i usmaż je na oleju.



TIP



Zanim ugotujesz kaszę jaglaną, przelej ją kilkakrotnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się żółtego nalotu z kaszy, który powoduje jej gorzki smak.



Jeśli do masy na kotlety dodasz łyżkę mąki, staną się bardziej chrupiące.