Przetwory z jabłek na zimę – nietypowe pomysły

Przetwory z jabłek na zimę – nietypowe pomysły

Polskie jabłka są znane z wyjątkowego smaku. Dojrzałe owoce są soczyste i na sam widok aż chce się wbić w nie zęby. Jednak nawet największym miłośnikom jabłek może przyjść ochota na lekkie urozmaicenie. Szczególnie zimą, gdy długo przechowywane jabłka nie są tak pyszne jak końcem lata i początkiem jesieni. Podobnie jak w przypadku innych owoców, warto przygotować przetwory z jabłek na zimę. Wbrew pozorom z jabłek można zrobić wiele ciekawych weków – wypróbuj nasze nietypowe pomysły.



Dżem i marmolada z jabłek



Jednym z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę są dżemy. Możesz je przygotować również z jabłek. W zależności od wybranego gatunku możesz uzyskać intensywnie słodki lub słodko-kwaśny smak. Dzięki wysokiej zawartości pektyn w miąższu jabłek, nie ma potrzeby dodawania cukrów żelujących, żelfixów i innych substancji przyspieszających osiągnięcie odpowiedniej konsystencji dżemu. Doskonałym pomysłem jest połączenie jabłek z porzeczkami, dziką różą lub gruszkami.



Jabłka prażone z dynią



Prażone jabłka z powodzeniem można wykorzystać do deserów i wypieków np. jabłek pod kruszonką czy szarlotki. Jednak warto podczas prażenia dodać kilka kawałków obranej i słodkiej dyni. Połączenie jabłek z dynią jest niezwykle ciekawe Smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty, jeśli dodasz do nich cynamon. Gotowy mus z jabłek i dyni możesz zapiec z ryżem i podać jako obiad, dodać do placuszków jogurtowych czy naleśników, a także podać dzieciom zamiast kupnego deserku w słoiczku.    



Wino



Jak sama nazwa wskazuje, wino kojarzy się z kiściami dorodnych winogron. Z jabłek możesz uzyskać równie smaczny trunek. Gotowe wino z jabłek ma jasny i delikatny kolor oraz intrygujący smak. Z powodzeniem przygotujesz wyjątkowe i smaczne wino w domowym zaciszu. Wystarczy trochę cierpliwości – czasem nawet kilka miesięcy. Wino możesz przygotować z samych jabłek lub z mieszanki z innymi owocami. Najciekawsze propozycje to wino z jabłek i porzeczek, z jabłek i agrestu oraz z jabłek i jarzębiny. 



Cydr



Podobnie jak wino również i cydr możesz samodzielnie zrobić w domu. Nawet gazowany. Oprócz soczystych jabłek, cukru i dymionu, będziesz potrzebować również drożdży i pożywki. Cydr jest gotowy znacznie szybciej niż wino.



Większość z pewnością doskonale zna soki, kompoty i musy z jabłek. Zamknięte w słoiczkach i butelkach cieszą swoim smakiem przez całą zimę, a nawet i wiosną podczas oczekiwania na kolejny sezon jabłkowy. Oprócz doskonale znanych przetworów można przygotować również inne ciekawe i nietypowe wariacje.