Przyprawy i zioła idealne do ryb

Przyprawy i zioła idealne do ryb

Niezależnie, czy będą świeże, czy suszone wydobędą z dania wszystko, co najlepsze i najsmaczniejsze.

Dodatkową zaletą jest mnogość zastosowań. Można dodać je do marynaty lub sosu, nacierać nimi mięso ryby oraz panierować.



Koperek



Nie ma innego zioła równie często wykorzystywanego do przyprawiania ryb. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku delikatnych i chudych ryb jak dorsz czy pstrąg jak i tłustych jak śledź i łosoś. Doskonale współgra z cytryną i pieprzem tworząc uniwersalny zestaw do przyprawiania ryb.



Estragon



Zioło równie uniwersalne jak koperek. W porównaniu z omawianym wyżej ma intensywniejszy i bardziej dominujący smak i aromat. Estragon jest powszechnie stosowany w kuchni francuskiej, gdzie jest dodawany do wszystkich rodzajów ryb oraz do pozostałych owoców morza.



Majeranek



W Polsce najczęściej stosowany jest do wieprzowiny. Jednak świetnie sprawdza się również podczas doprawiania ryb. Podkreśla nie tylko ich smak ale i wspomaga trawienie. Majerankiem najlepiej doprawiać śledzie, łososia oraz inne tłuste ryby. Doskonale sprawdza się również do raków i małży.





Rozmaryn



Te niezwykle aromatyczne gałązki nadają rybie musztardowego posmaku. Dla przełamania można połączyć go z cytrusami lub pieprzem cytrynowym. Podobnie jak majeranek najlepiej przyprawiać nim tłuste ryby, a szczególnie węgorza.



Oregano



Znakomicie podkreśla smak delikatnych i chudych ryb. Jest dość intensywny, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza oliwą lub masłem. Wykorzystując w przepisie świeże oregano rozetrzyj je w moździerzu i wymieszaj z niewielką ilością oliwy, która wzmocni jego aromat i natrzyj rybę.



Kolendra



Dodając ją do ryby możesz wykorzystać zarówno liście jak i nasiona. Liście kolendry wystarczy połączyć z cytryną i pieprzem. Taką mieszanką możesz doprawić wszystkie rodzaje ryb. Do tych chudych można dodać jeszcze niewielką ilość masła.



Nasiona kolendry najlepiej sprawdzą się jako dodatek do tłustych ryb, ale z powodzeniem można doprawiać nimi chude ryby przyrządzone po azjatycku. Aby wydobyć pełnię smaku zamkniętą w nasionach należy je rozgnieść ostrzem noża lub utrzeć w moździerzu. Podczas ucierania warto dodać pieprz cytrynowy i czosnek.