Rośliny i kwiaty jadalne

Rośliny i kwiaty jadalne

Jadalne rośliny oraz kwiaty to intrygujące i nietypowe urozmaicenie diety.

Wiele ciekawych i smacznych roślin możesz znaleźć na łące lub we własnym ogródku. Z pewnością zaskoczy i zafascynuje Cię ich smak.



Pokrzywa



Większości będzie kojarzyła się że szczypiącymi bąblami po jej dotknięciu. Jednak po ugotowaniu lub podsmażeniu na maśle staje się lekka i delikatna jak szpinak. Wysoka temperatura neutralizuje parzącą substancję, dlatego jej jedzenie jest w pełni bezpieczne. Po zerwaniu namocz ją, dzięki temu łatwiej obierzesz ją z liści. Liście podsmaż na maśle z cebulką i dodaj do makaronu - otrzymasz pyszne spaghetti. Możesz przygotować również jajecznicę z cebulką i pokrzywą lub zupę. Pamiętaj, aby liście zrywać w miejscach oddalonych od drogi i zanim rośliny zakwitną.



Czosnek niedźwiedzi



Podłużne liście również można przygotować na wiele sposobów. Po podgrzaniu smakują podobnie jak szpinak. Można je jeść również na surowo. W tej formie będą doskonałe do twarogu. W Polsce jest on pod częściową pod ochroną, dlatego bezpiecznej jest go samodzielnie posadzić w ogródku.



Kwiaty cukinii



Piękne, żółte i pomarańczowe kwiaty mają delikatny i soczysty miąższ. Doskonale nadają się do faszerowania, pieczenia oraz smażenia. Nadziane ricottą i upieczone w piekarniku będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Można je również usmażyć w cieście naleśnikowym lub w panierce. Kwiaty są bardzo delikatne, dlatego należy je przygotować zaraz po zerwaniu.



Kwiaty czarnego bzu



Jadalne są całe kwiatostany. Najczęściej koszyczki przygotowuje się w cieście naleśnikowym. Kwiaty mają intensywny aromat, który doskonale komponuje się z lekkim i puszystym ciastem. Kwiaty można wykorzystać również do przygotowania deserów jako ozdobę lub składnik kremu.



Bratek, lawenda, stokrotka i koniczyna



Wszystkie kwiaty są w całości jadalne. Ze względu na swoją delikatność oraz wygląd najczęściej dodawane są jako element ozdobny. Piękne kolory ożywią nawet najprostsze danie. Można dodawać je do sałatek i deserów.