Sposoby na przesoloną zupę

Sposoby na przesoloną zupę

Przesoloną zupę można uratować. Wystarczy skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów.

Surowy ziemniak

Najstarszy, najpopularniejszy i najskuteczniejszy sposób. Wrzuć do zupy surowego, obranego ale  niepokrojonego dużego ziemniaka. Zupę gotuj przez około 10 minut. Ziemniak wchłonie nadmiar soli, jednak pamiętaj by wyjąć go z zupy, bo w przeciwnym razie zupa pozostanie za słona.


Surowe białka

Białka także świetnie wiążą sól, dlatego dodanie dwóch surowych białek uratuje zbyt słoną zupę. Przed podaniem przecedź zupę przez sitko lub zbierz pozostałe na powierzchni ścięte białko.


Jabłko

Możesz także dodać do zupy poćwiartowane jabłko. Zupę z jabłkiem gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ćwiartki jabłka, aby zupa nie nabrała jabłkowego smaku.


Przegotowana woda

Przesoloną zupę może uratować także przegotowana woda, jednak może ona sprawić że zupa będzie zbyt rzadka.


Jogurt lub śmietana

To kolejne dodatki, które zniwelują zbyt dużą ilość soli. Dodatkowo zupa nabierze łagodniejszego smaku. Jogurt lub śmietanę możesz także zastąpić mlekiem.


Skórka od chleba

Sposób ten najlepiej sprawdza się przy niewielkim przesoleniu zupy. Kawałki skórki pozostaw na trochę w zupie, by wchłonęły nadmiar soli.