Sposoby na zagęszczenie zupy

Sposoby na zagęszczenie zupy

Jednym z problemów, na jaki możemy natrafić przy gotowaniu zupy, jest jej nieodpowiednia konsystencja. Jak zatem zagęścić zupę?

Zasmażka



Możemy skorzystać z zasmażki, czyli mąki podsmażonej na tłuszczu. Gdy przybierze ona postać gęstej papki dolewamy do niej odrobinę zupy, dokładnie mieszamy i całość dodajemy do zupy.



 



Mąka



Prostszym sposobem jest dodanie mąki, najlepiej pszennej lub ziemniaczanej. Mąkę wcześniej  mieszamy z zimną wodą i zawiesinę dodajemy do gotującej się zupy, cały czas mieszając.



 



Śmietana albo jogurt naturalny



Niewielką ilość mąki możemy także pomieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy. Całość wlewamy do zupy i gotujemy. Śmietanę można zastąpić także jogurtem naturalnym, ale nasza zupa może zyskać wtedy lekko kwaskowaty posmak.



 



Kasza manna lub kukurydziana



Warto także spróbować kaszki manny lub kaszki kukurydzianej. Do zupy dodajemy 2-3 łyżki i gotujemy przez chwilę.