Strucla makowa - przepis

Strucla makowa - przepis

Strucla makowa jest jednym z najczęściej podawanych przysmaków w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Zobacz, jak przygotować ciasto na struclę i w jaki sposób samodzielnie zrobić masę makową oraz lukier i kruszonkę.



Jak zrobić ciasto na struclę makową?



Ciasto na struclę makową przygotujesz z następujących składników:




  • 130 g masła,

  • 50 g drożdży,

  • 1/2 kg mąki,

  • 150 g cukru,

  • 3 żółtek,

  • 1 szklanki mleka,

  • 1 opakowania cukru wanilinowego,

  • szczypty soli.



Aby zrobić ciasto, rozpuść drożdże w lekko ciepłym mleku. Dodaj do nich 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie ciasto (tzw. zaczyn) zacznie rosnąć.



Roztop masło i pozostaw je do ostudzenia. Następnie utrzyj pozostałą część cukru z żółtkami. Dodaj do nich zaczyn, mąkę i sól. Wyrabiaj z tych składników ciasto dotąd, aż odklei się od miski. Do ciasta dodaj masło i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę. Przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu, aż urośnie dwa razy. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, najlepiej bez termoobiegu.



Jak zrobić masę makową?



Do zrobienia masy makowej potrzebne są:




  • 400 g maku,

  • 100 g masła,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 3 białka,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 5 łyżek miodu,

  • skórka pomarańczowa,

  • orzechy,

  • rodzynki.



Opłucz mak, a następnie go odcedź i zalej wrzątkiem. Postaw mak na małym ogniu i gotuj przez 5-10 minut. Powinno dać się go rozetrzeć w palcach. Odcedź mak i przekręć go 3 razy przez maszynkę do mięsa. Roztop masło i dodaj je do maku. Dorzuć tam też cukier, cukier wanilinowy, ulubione bakalie oraz miód. Smaż masę przez 10-15 minut na niewielkim ogniu. Mieszaj ją cały czas, aby się nie przypaliła. Po usmażeniu ostudź mak. Ubij białka na sztywną pianę i połącz je z masą makową.



Jak zrobić struclę makową?



Aby zrobić struclę makową, postępuj według poniższych instrukcji:




  • Podziel masę makową oraz ciasto na dwie części. Upieczesz dzięki temu dwie mniejsze strucle, które łatwiej zmieścić w piekarniku.

  • Oprósz stolnicę mąką i połóż na niej ciasto, a następnie rozwałkuj obie części na kształt prostokąta. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Warto jednak pozostawić nieco grubszą 1/3 długości prostokąta, która będzie stanowić zewnętrzne ścianki strucli.

  • Rozsmaruj masę makową na cieście. Pozostaw wolne miejsce przy brzegach na dłuższych bokach strucli.

  • Zwiń obie części ciasta wzdłuż węższego boku prostokąta i ułóż je w podłużnych foremkach wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Włącz piekarnik i nagrzej go do 160 stopni Celsjusza.

  • Roztrzep jajko z łyżką wody i posmaruj tym strucle po wierzchu.

  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostudź.

  • Przygotuj lukier. Aby to zrobić, rozetrzyj nieco cukru pudru z odrobiną mleka. Lukier powinien być gęsty. Polej nim ciasto i zostaw, aż stężeje.

  • Zamiast lukru możesz posypać strucle kruszonką. Przygotujesz ją z 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 1 opakowania cukru wanilinowego i 1 kg mąki. Rozetrzyj wszystkie składniki w palcach, aż otrzymasz kruszonkę. Posyp nią ciasto około 15-20 minut przed końcem pieczenia. Kruszonka po upieczeniu powinna być lekko złota.