Świąteczne ciasta: keks i sernik

Świąteczne ciasta: keks i sernik

Tradycyjne ciasta, goszczące na polskich wigilijnych stołach.

W Święta Bożego Narodzenia obok sałatki warzywnej i karpia oraz innych przysmaków na stole muszą pojawić się słodkości. Najczęściej jest to keks z dużą ilością bakalii i sernik w różnych wariacjach.



Przepis na świąteczny keks



Świąteczny keks przygotujesz z:




  • 5 dużych jajek,

  • 1 kostki miękkiego masła,

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,

  • 230 g mąki,

  • 1 łyżki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżki ekstraktu z wanilii,

  • 1/2 kg bakalii: fig, daktyli, rodzynek, skórki pomarańczowej, siekanych migdałów i orzechów,

  • 2 łyżek wódki.



Przygotuj foremki na keks i posmaruj je masłem, a następnie wysyp mąką. Zalej rodzynki gorącą wodą i pozostaw na około 5 minut, po czym odsącz z wody i posyp mąką.



Rozetrzyj masło z cukrem pudrem i ubij je na puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka, wanilię, mąkę i alkohol. Ubij sztywną pianę z białek, a następnie wymieszaj z masą. Dodaj do niej bakalie i wymieszaj wszystkie składniki.



Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z foremek i pozostaw do ostudzenia, po czym zawiń je w folię i zostaw na 24 godziny, aby przeszło aromatem bakalii.



Przepis na sernik świąteczny
















Świąteczne ciasta: keks i sernik  - zdjęcie 1





Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego sernika to:




  • 1 kg sera półtłustego,

  • 5 jajek,

  • 1/2 kostki masła,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • małe opakowanie rodzynek.



Namocz rodzynki w gorącej wodzie i zostaw na około 5 minut. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Uważaj, aby się nie zagotowało. Rozpuszczone masło odstaw do ostygnięcia. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i budyniem w proszku.



Włóż ser do dużego garnka i wlej do niego żółtka wymieszane z pozostałymi składnikami. Zmiksuj całość. Dodaj też pianę z białek i wymieszaj masę, tym razem nie mikserem, aby piana nie opadła.



Wlej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz sernik przez około 1,5 godziny, lecz po godzinie pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika dopiero, kiedy nieco ostygnie.