Tradycyjne zupy polskie

Tradycyjne zupy polskie

Zupy goszczą na polskich stołach od dawna. Są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Zwłaszcza latem gdy zaczyna się sezon na większość warzyw. Zupy równie chętnie są przygotowane zimą, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada poniżej 0.



Rosół



Klasyką polskich zup jest oczywiście rosół. Złocisty bulion na bazie drobiu oraz warzyw. Dla wielu obowiązkowa pozycja w niedzielnym menu. Doskonały sam w sobie jak i również jako baza do innych zup. Rosół podawany jest z marchewką z wywaru oraz makaronem. Czasami podaje się co również z ziemniakami.



Pomidorowa



Inną doskonale znaną tradycyjną zupą jest pomidorowa. Intensywnie czerwona z dodatkiem ryżu, lanych klusek lub rzadziej makaronu. Przygotowana na bazie pomidorów i wywaru z dodatkiem przecieru lub koncetratu. Do przygotowania zupy pomidorowej możesz wykorzystać wywar warzywny lub rosół. Częstą praktyką jest przygotowanie zupy pomidorowej w poniedziałek na bazie niedzielnego rosołu.



Zupa ogórkowa



Tradycyjną polską zupą o której koniecznie należy wspomnieć jest zupa ogórkowa. Przygotowywana z naszych ogórków kiszonych o przyjemnym lekko kwaśnym smaku. Mimo powoszechej znajomości tej zupy w zależności od regionu różni się sposób jej gotowania. Część przygotowuje ją wyłącznie z ogórków, inni dodają też wodę spod ogórków a jeszcze inni dodają tarte warzywa. Są również zwolennicy przygotowania zupy na bazie rosołu. Zupę ogórkową podaje się z makaronem, z ryżem a nawet z ziemniakami.



Krupnik



Doskonałą propozycją w okresie zimowym jest krupnik. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru z kości oraz kaszy jęczmiennej. Oprócz warzyw korzeniowych do zupy dodaje się również groszek. Połączenie tylu składników sprawia, że zupa może zastąpić danie obiadowe. Szczególnie jeśli dodane zostaną do niej kawałki gotowanego mięsa.



Zupa grzybowa



Jesienią w Polsce pojawiają się grzyby leśne. Cenny i niezwykle smaczny produkt od dawna jest zbierany i przerabiany m.in na zupę grzybową. Intensywny smak grzybów przechodzi do wywaru stad nie ma potrzeby przygotowywania dodatkowego wywaru warzywnego lub miesnego wywaru. Dzięki temu nawet początkujący miłośnicy gotowania będą w stanie zrobić wyjątkową zupę. Zupę grzybową najczęściej podaje się z makaronem.



Zupa jarzynowa



W wielu domach doskonale znane są  zupy takie jak jarzynowa oraz koperkowa. Wywar na warzywach korzeniowych jest delikatny, ale jednocześnie pełen smaku. Dobrze komponuje się z dodatkiem kalafiora lub koperku. Podobnie jak w przypadku zupy ogórkowej można przygotować je na wiele sposobów. W niektórych domach zupą koperkowa bardziej przypomina zupę jarzynową z dodatkiem koperku.



Żurek i barszcz



Wśród tradycyjnych zup nie może  zabraknąć żurku i barszczu białego. Doskonale kojarzone że względu na święta Wielkanocne. Polska dzieli się wtedy na pół, w zależności którą z zup podaje się na świąteczny obiad. Obie przygotowywane są na mącznym zakwasie i podawane z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Żurek można podawać również w specjalnym bochenku. Z kolei na zakwasie buraczanym przygotujesz tradycyjny barszcz czerwony oraz barszcz ukraiński. Czerwony barszcz najczęściej podawany jest z ziemniakami, pierożkami lub fasolą. Barszcz podawany jest również do popicia do krokietów lub naleśników z mięsnym farszem. Barszcz ukraiński przygotowuje się z wielu składników dzieki czemu jest sycący. Oprócz buraków znajdują się w nim również inne warzywa, fasola oraz kiełbasa.



Kapuśniak i kwaśnica



Innymi doskonale znanymi tradycyjnymi  zupami są kapuśniak i kwaśnica. Pierwsza przygotowywana na bazie kapusty białej i kiszonej. Druga wyłącznie z kapusty kiszonej. Kojarzone są głównie z górami jednak chętnie przygotowywane są w całej Polsce, szczególnie na weselach lub festynach. Na festynach i innych wydarzeniach równie często można spróbować wojskowej grochówki. Miłośnikami tej zupy są szczególnie Panowie. Zupą przygotowanaz gotowanego grochu i warzyw jest treściwa i sycąca. Nie można także zapominać o flaczkach. Jest to zupą na wywarze z kości wołowych z dodatkiem pokrojonych flaczków (najczęściej jelit), mięsa oraz warzyw.