W czym jest laktoza?

W czym jest laktoza?

Laktoza to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci występuje w mleku ssaków, w tym również w mleku kobiecym. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, ma wpływ na gospodarkę hormonalną, stymuluje rozwój zmysłu smaku. Żeby laktoza mogła być przyswojona przez organizm, musi być rozłożona do cukrów prostych. Jest to możliwe dzięki enzymowi obecnemu w jelicie cienkim – laktazie.



U wielu osób występuje obniżona aktywność tego enzymu, która prowadzi do nietolerancji laktozy. Konsekwencją jest pojawienie się dolegliwości trawiennych, takich jak: ból brzucha, wzdęcia, nudności. Konieczne jest wdrożenie odpowiedniej diety, która polega na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu laktozy z diety.



W jakich produktach jest laktoza?





  • mleko: krowie, owcze, kozie, koktajle mleczne i inne napoje na bazie mleka, mleko w proszku




  • sery: żółte, pleśniowe, białe – twaróg, serki homogenizowane, sery wiejskie itd.




  • jogurty, kefiry, maślanki, bita śmietana i śmietanka do kawy




  • masło, puddingi, sosy





Mniejsze ilości laktozy mogą mieć produkty takie jak:





  • wyroby piekarnicze




  • czekolada mleczna




  • płatki śniadaniowe




  • zupki instant




  • słodycze 





Śladowe ilości znajdują się także w:





  • wędlinach, kiełbasie i innych wyrobach mięsnych




  • przyprawach




  • niektórych lekach