Warzywa, z których zrobisz przetwory na zimę

Warzywa, z których zrobisz przetwory na zimę

Jakimi letnimi smakami można cieszyć się zimą?

Warzywa to podstawa naszej codziennej diety ze względu na zawartość wielu cennych składników - witamin, minerałów czy błonnika. Niestety tylko w sezonie letnim dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest tak prosty. Zimą zmniejsza się dostępność świeżych warzyw, a przez to codzienna dieta staje się mniej urozmaicona. Jak poradzić sobie w okresie zimowym i wczesnowiosennym? Najlepiej sięgać po przetwory. Pierwsze możesz przygotować już w maju, a ostatnie w listopadzie. Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę.



Z jakich warzyw przygotować przetwory?




  • Sezon na szparagi trwa krótko, zaledwie dwa miesiące – maj, czerwiec, zatem spiesz się i spakuj te pyszne warzywa do słoików. Do tego odpowiednia zalewa i zimą możesz cieszyć się ich smakiem.




  • Zamykając w słoikach skarby wiosny i lata, przetwory z rabarbaru też powinny znaleźć się na liście. Z kwaskowych łodyg przygotujesz - syrop z rabarbaru, soki z rabarbaru, kompot z rabarbaru, dżemy z rabarbaru, duszony rabarbar.




  • Przetwory z ogórków to już klasyka. W spiżarni nie może ich zabraknąć. Najpopularniejsze są ogórki kiszone czy sałatki z ogórków.




  • Kiedy latem zamykamy warzywa i owoce w słoiki, warto zrobić też przetwory z cukinii - dżem z cukinii, ketchup z cukinii, sałatkę z cukinii czy cukinię w zalewie czy oliwie.




  • Lipiec to idealna pora na przygotowanie przetworów z kalafiorem. Szczególnie polecam kiszony kalafior. Smakuje wyśmienicie. Jako dodatek do obiadu doskonale sprawdzi się sałatka z różyczkami kalafiora i ulubionymi dodatkami.




  • Sierpień to miesiąc obfitujący w pomidory. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie przetworów z pomidorami w roli głównej. Zapakuj do słoików pyszne aromatyczne pomidory w postaci dżemu, ketchupu czy domowego przecieru.




  • Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania (na słodko, na ostro lub słodko-kwaśno) . Można przygotować ją w oliwie lub w occie.



Warto przygotowywać przetwory! Dzięki nim możesz zamknąć smak i aromat lata w słoikach.