Baklawa
Popularny turecki deser przygotowywany z ciasta filo przekładanego warstwami pokrojonych orzechów i miodu dostępny jest w sklepach z produktami kuchni świata lub w czasie regionalnych tygodni w popularnych sieciach....
Czytaj więcej
Popularny turecki deser przygotowywany z ciasta filo przekładanego warstwami pokrojonych orzechów i miodu dostępny jest w sklepach z produktami kuchni świata lub w czasie regionalnych tygodni w popularnych sieciach. Ale ten pyszny słodki deser przygotujesz także samodzielnie w domu, nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić baklawę
Podstawą szybkiego i łatwego przygotowania baklawy jest gotowe ciasto filo. Kupisz je w sklepie spożywczym lub oferującym produkty kuchni świata.
Aby przygotować ciasto baklawa potrzebne będą:
· orzechy włoskie,
· pistacje,
· cynamon,
· miód,
· skórka pomarańczowa.
W wysmarowanej masłem blaszce układaj warstwami płat ciasta filo – za każdym razem smarując jego wierzch masłem – i cieniutką warstwę orzechów. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Piecz wszystko ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto polej syropem przygotowanym z zagotowanych w rondelku składników: miodu, wody, soku z cytryny, skórki pomarańczowej i cynamonu. Zostaw do ostygnięcia. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.