Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Baklawa

Baklawa

Popularny turecki deser przygotowywany z ciasta filo przekładanego warstwami pokrojonych orzechów i miodu dostępny jest w sklepach z produktami kuchni świata lub w czasie regionalnych tygodni w popularnych sieciach....

Czytaj więcej
Baklawa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Popularny turecki deser przygotowywany z ciasta filo przekładanego warstwami pokrojonych orzechów i miodu dostępny jest w sklepach z produktami kuchni świata lub w czasie regionalnych tygodni w popularnych sieciach. Ale ten pyszny słodki deser przygotujesz także samodzielnie w domu, nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić baklawę

Podstawą szybkiego i łatwego przygotowania baklawy jest gotowe ciasto filo. Kupisz je w sklepie spożywczym lub oferującym produkty kuchni świata.

 

Aby przygotować ciasto baklawa potrzebne będą:

·      orzechy włoskie,

·      pistacje,

·      cynamon,

·      miód,

·      skórka pomarańczowa.

 

W wysmarowanej masłem blaszce układaj warstwami płat ciasta filo – za każdym razem smarując jego wierzch masłem – i cieniutką warstwę orzechów. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Piecz wszystko ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto polej syropem przygotowanym z zagotowanych w rondelku składników: miodu, wody, soku z cytryny, skórki pomarańczowej i cynamonu. Zostaw do ostygnięcia. Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.