Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Lekka i efektowna beza pavlova powstałą na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Tradycja głosi, że po raz pierwszy tort bezowy Pavlova przygotowano w latach 20. ubiegłego wieku w Australii,...

Czytaj więcej
Beza Pavlova
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Lekka i efektowna beza pavlova powstałą na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

Tradycja głosi, że po raz pierwszy tort bezowy Pavlova przygotowano w latach 20. ubiegłego wieku w Australii, choć do pierwszeństwa w wykonaniu pretendują także Nowozelandczycy. Niezależnie od pochodzenia, beza pavlova z mascarpone i świeżymi owocami podbiła serca smakoszy na całym świecie.

Beza Pavlova – przepis

Efektowny tort nie jest wprawdzie najłatwiejszy w przygotowaniu, a także zabiera sporo czasu, ale efekt jest wart wysiłku. Najważniejsze w wykonaniu tortu jest, by wiedzieć, jak piec bezę, aby była chrupiąca z zewnątrz, a środek pozostał puszysty, lekko ciągnący i piankowy. Tajemnicą sukcesu jest idealne ubicie białek i bardzo powolne suszenie bezy, czyli pieczenie w niskiej temperaturze przez minimum 3 godziny. Najwygodniej bezę upiec dzień lub dwa przed przygotowaniem tortu (należy ją trzymać bez przykrycia w temperaturze pokojowej).

Na wierzch bezy połóż warstwę serka mascarpone ubitego ze śmietanką 30% i cukrem waniliowym, na wierzchu ułóż świeże owoce. Słodka beza Pavlova najlepiej smakuje z kwaskowatymi i wyrazistymi w smaku owocami: truskawkami, malinami, borówką amerykańską lub jagodami, kiwi, a także ze świeżymi figami.