Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Brukiew

Brukiew

Brukiew to zapomniana dziś roślina z rodziny kapustowatych, wyglądem przypominająca skrzyżowanie kapusty i rzepy. W Polsce jadana od XVII wieku, z czasem wyparta przez ziemniaki. Niegdyś uważana za jedzenie...

Czytaj więcej
Brukiew
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Brukiew to zapomniana dziś roślina z rodziny kapustowatych, wyglądem przypominająca skrzyżowanie kapusty i rzepy. W Polsce jadana od XVII wieku, z czasem wyparta przez ziemniaki. Niegdyś uważana za jedzenie biedoty, była istotnym elementem kuchni podczas wojny –wykorzystywano to warzywo do przyrządzania zupy. Ze względu na swoje właściwości, brukiew cieszy się coraz większym zainteresowaniem, zwłaszcza, że jest sycąca i niskokaloryczna.

Do czego wykorzystać brukiew?

Kremowa zupa z brukwi z dodatkiem ziemniaków i marchewki serwowana z chipsami z jarmużu to nowoczesna wersja na znanej w Wielkopolsce jaroszki, czyli zupy z brukwi, buraków i lebiody. Przepisy na brukiew to najczęściej forma dodatku do mięs, kiedyś w postaci pieczonej, dziś częściej jako gotowana brukiew. Co to takiego brukiew wiedzą także zagranicą, ponieważ warzywo to jest niezwykle popularne we Francji, Rosji czy Finlandii.

Brukiew – właściwości

Nowoczesne przepisy na brukiew w kuchni wykorzystują jej prozdrowotne właściwości, m.in. bogactwo witamin z grupy B. Aby zachować witaminy, brukiew podawana jest kiszeniu. Doskonale smakuje także jako składnik zupy-krem czy surówek. Warto wypróbować nowe przepisy na starą brukiew także dlatego, że jako przedstawicielka warzyw krzyżowych posiada właściwości antynowotworowe.