Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio, czyli cieniutko pokrojone plastry mięsa wołowego skropione oliwą, sokiem z cytryny, przyprawione szalotką i kaparami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Danie podawane jest jako przystawka. Dziś zamiast mięsa...

Czytaj więcej
Carpaccio
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Carpaccio, czyli cieniutko pokrojone plastry mięsa wołowego skropione oliwą, sokiem z cytryny, przyprawione szalotką i kaparami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Danie podawane jest jako przystawka. Dziś zamiast mięsa wołowego serwujemy także capraccio z łososiem, tuńczykiem lub burakami.

Po raz pierwszy carpaccio przygotował Giuseppe Cipriani w 1950 roku w Wenecji w restauracji Harry`s Bar. Swoją nazwę carpaccio zyskało przez kolorystyczne podobieństwo do obrazów weneckiego malarz renesansowego Vittore Carpaccio.

Carpaccio – przepisy

Tradycyjnie carpaccio przygotowuje się z bardzo cienkich plastrów mięsa wołowego Carne Salada – surowe, nacierane solą morską, pieprzem i przyprawami marynowane przez 30 dni mięso z najszlachetniejszych partii udźca wołowego. Plastry mięsa do carpaccio układa się w charakterystyczny sposób wokół talerza, by wypełniły całe naczynie zachodząc na siebie lekko. Mięso skropione jest sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawione solą morską i czarnym pieprzem. Na środku talerza połóż opcjonalnie kapary, płaty parmezanu, rukolę.

Carpaccio wołowe to najpopularniejsza wersja przystawki, ale mięso wołowe zastępuje się cielęciną oraz surowymi rybami: łososiem lub tuńczykiem.

Carpaccio z buraków

Popularne danie serwowane jest także w wersji wegetariańskiej. Mięso zastępują tu ugotowane lub upieczone buraki – pieczone są smaczniejsze i zachowują więcej witamin i mikroelementów. Cieniutko pokrojone plastry buraka doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopełnia parmezan lub inny ser (pleśniowy, ricotta), orzechy i rukola.