Chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to przysmak, który na dobre zagościł już w Polsce. Co to jest chaczapuri? Placek z ciasta drożdżowego, takiego jak na pizzę, z zapiekanym serem. Chaczapuri występuje w...
Czytaj więcej
Gruzińskie chaczapuri to przysmak, który na dobre zagościł już w Polsce. Co to jest chaczapuri? Placek z ciasta drożdżowego, takiego jak na pizzę, z zapiekanym serem. Chaczapuri występuje w kilku wersjach: chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem, chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym, biani z fasolą, chaczapuri guruli w kształcie półksiężyca i chaczapuri megrelskie z dodatkiem sera na wierzchu. Placek z serem to wprawdzie niezbyt wykwintna kuchnia, ale smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa pobiła serca nie tylko Polaków.
Chaczapuri – przepis
Jak zrobić chaczapuri? Nie jest to trudne, zwłaszcza, że tradycyjne danie gruzińskie zostało nieco zmienione w wersji „miejskiej” – zamiast ciasta drożdżowego stosuje się sodę, znacznie skracająca czas powstawania gruzińskiej pizzy. Składniki na ten przysmak są zawsze pod ręką, więc można łatwo i szybko przygotować chaczapuri, gdy tylko przyjdzie ochota na placki z serem w wersji wytrawnej.
Ciasto, takie jak na pizzę albo z dodatkiem sody, należy połączyć z serem tak, by ser stał się częścią ciasta. Wyrobione i rozwałkowane na grubość ok 1-2 cm ciasto z serem, uformowane w kształt placka pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 220 st. C piekarniku.
Do tradycyjnego chaczapuri używa się słonego sera imeretyńskiego. Można go zastąpić fetą, bryndzą lub innym niezbyt tłustym serem.
Chaczapuri można przygotować także na cieście francuskim – to idealna przekąska, gdy pojawią się niespodziewani goście.