Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cheddar

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cheddar to ser twardy, podpuszczkowy, pochodzący z Anglii. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. A jak smakuje cheddar? Cechuje się lekko orzechowym, kwaskowatym, a do tego dość mocno słonym smakiem. Ponadto ma mocniejszą barwę niż inne sery – wręcz przechodzącą w kolor lekko pomarańczowy. Choć w Polsce ser cheddar nie jest aż tak bardzo popularny – bowiem króluje u nas gouda czy edamski – to już w Wielkiej Brytanii nawet połowa spożywanego żółtego sera to właśnie ser cheddar. Także nazwa tego sera pochodzi od nazwy angielskiej wsi, w której dawniej był (wyłącznie tam) wytwarzany.

Do jakich dań pasuje cheddar?

Ser cheddar nie należy niestety do delikatnych i niskokalorycznych, jak zresztą wszystkie sery żółte cechuje się wysoką zawartością tłuszczu (na poziomie około 25%). To sprawia, że ser cheddar ma kaloryczność wynoszącą 391 kcal w 100 gramach. Jednocześnie jest jednak dobrym źródłem wapnia, witaminy A, witaminy B12, a także jodu – więc mimo jego kaloryczności warto czasami dodać go do menu. A do jakich dań pasuje? Cheddar można klasycznie wykorzystywać zarówno do zapiekanek (np. pasterskiej), jak i do burgerów (np. tych z chili) czy tortilli, a także quesadillas. Jednak najbardziej warto spróbować zrobić z niego sos serowy, który będzie aromatycznym, mocno serowym dipem dodawanym do przekąsek czy też sałatek. Spróbuj koniecznie!