Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Nabiał

Nabiał

W tej kategorii produktów znajduje się mleko i jego przetwory. Zdarza się, że niektórzy do nabiału zaliczają również jaja, jednak w literaturze naukowej traktowane są one jako osobna kategoria....

Czytaj więcej
Nabiał
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

W tej kategorii produktów znajduje się mleko i jego przetwory. Zdarza się, że niektórzy do nabiału zaliczają również jaja, jednak w literaturze naukowej traktowane są one jako osobna kategoria.

Rodzaje nabiału

Do nabiału możemy zaliczyć m.in.:

  • mleko,
  • jogurt,
  • maślankę,
  • sery,
  • śmietanę
  • kefir,
  • masło.

Nabiał – właściwości

Mleko i jego przetwory są doskonałym źródłem wapnia. Szklanka krowiego mleka pod względem zawartości tego składnika odpowiada 2,5 kg kaszy gryczanej czy 1 kg pomarańczy. Ponadto nabiał jest bogaty składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk i mangan oraz witaminy B2, A, D, E i K. Przede wszystkim jednak produkty te dostarczają do organizmy pełnowartościowe białko.

Czy nabiał jest zdrowy?

W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji, kwestionujących pozytywny wpływ nabiału na zdrowe. Z jakich powodów? Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję nabiału – w takich przypadkach zdecydowanie należy wykluczyć z diety produkty mleczne. Kolejnym przykładem może być przypadek nadmiaru nabiału w diecie – gdy spożywamy go za dużo następuje przebiałczenie i w konsekwencji zaburzenie równowagi kwasowej w ciele. Nabiał ma wiele pozytywnych i prozdrowotnych właściwości, należy jednak wcześniej upewnić się, że spożywamy jego odpowiednie ilości oraz dobrze tolerujemy produkty mleczne.